Happening

Különleges ételkóstoló hasznos útravalóval a Püspöki Palotában (receptekkel)

Első alkalommal szervezte meg a Castrum Dei (korábbi nevén Keresztény Udvar) a Savaria Történelmi Karneválon a bibliai ételkóstolót. Augusztus 24-én délután mi is megízleltük – többek között – a mártogatóssal kínált kovásztalan kenyérlepényt, és persze utánajártunk az ételkóstoló ötletének is.

Érkezésünkkor a Püspöki Palota kerti pavilonjában már javában zajlott a terítés és az ételek kihelyezése. A diót, fügét és barackot felismertük, de volt olyan finomság is, amit nem tudtunk azonnal a nevén nevezni. Segítségünk az esemény egyik szervezője, Filoména nővér, aki készségesen és örömmel nyújtott nekünk felvilágosítást nem csupán az ételekről, hanem a rendezvény létrejöttéről is.

– Hallottunk arról, hogy évekkel ezelőtt a Zsidó Hitközség tartott már zsidó ételek kóstolóját a látogatóiknak – mesélte Filoména nővér -, egyrészt ez inspirált bennünket. Másrészt, találkoztam két fiatal diakónussal, ők mondták, hogy Hal és Kenyér néven több városban rendeznek ételkóstoló estéket, három fogással és étkezés közben Istenről és a Bibliáról beszélgetnek.

Filoména és a nővérek, valamint lelkes segítőik keze munkája a sok finomság, mint például a kókuszos zabgolyó, amelynek receptjét egy baptista társuktól kapták. Megtudtuk, hogy anno sok gabonát és kevés húst használtak az emberek, a kenyeret pedig kovász nélkül készítették. Jézus az utolsó vacsorán az apostolok által előkészített kovásztalan kenyeret használt.

RECEPTEK

– Erre a bibliai ételkóstolóra mindenből 30 adagot készítettünk – magyarázta Filoména nővér -, van kenyérlepény mártogatóssal, zabpehely keksz, almás-mandulás sütemény. A mártogatóshoz 30 főre két vödrös tejföl kell, amibe 2 csokor felaprított petrezselymet, két csokor felaprított kaprot, 5 gerezd felaprított fokhagymát és 2 doboz összetört fetasajtot tettünk.

Ha otthoni adagnak szánjuk, elég 1 nagy pohár tejföl, 1-1 csokor petrezselyem és kapor, 2 gerezd fokhagyma, és 1 kicsi doboz fetasajt.

Almás-mandulás sütemény:

A tésztához: 200 gr liszt, 100 gr vaj, 100 gr cukor, 1 tojás
Töltelékhez: 1 kg alma
A szószhoz: 100 gr vaj, 150 gr cukor (ha édes az alma, fele mennyiségű cukor is elég), 1 evőkanál vaníliás cukor (elhagyható), 3 evőkanál tejszín, 3 evőkanál liszt, 100 gr mandulapehely

A begyúrt tészta kérharmadát kivajazott sütőforma aljába tesszük, egyharmadát a sütőforma oldalára. 30 percre hűtőben állni hagyjuk. Eközben az almákat meghámozzuk és nem túl vékony szeletekre vágjuk.
A tészta pihenése után a szeletelt almákkal megtöltjük a formát.
A szószhoz felolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a többi összetevőt. Az így kapott krémet az almákra öntjük. 180 Celsius fokon kb. 40 percig sütjük.

LELKI TÁPLÁLÉK

Filoména nővér az első alkalommal megrendezett bibliai ételkóstolóról előzetesen úgy vélekedett, hogy mindenkit nagy örömmel leültet, vagy aki szeretné svédasztalszerűen, az asztal körül állva válogathat a finomságokból, falatozás közben kötetlenül beszélgetnek, ismerkednek az emberek, és ha előjön témaként a Biblia, akkor a Bibliáról csevegnek, de ha nem, akkor a hétköznapi dolgokról.

– Azonban egy pici bibliai résszel is készültünk – mosolygott Filoména nővér -, ugyanis amikor Kárpátalján voltunk látogatóban egy magyar házaspárral, ők készítettek igekártyákat szentírási idézetekkel. A megmaradt kártyák most itt vannak nálam egy kis dobozban, és minden betérő vendégünk húzhat egy kártyát, hogy útravalónak ne csak a gyomrot, hanem a lelket is tápláljuk.

“Útravalónak ne csak a gyomrot, hanem a lelket is tápláljuk.”

Filoména nővér

Nyitókép: Filoména nővér (középen) mesél a finomságokról a vendégeknek a bibliai ételkóstolón 2024. augusztus 24-én a szombathelyi Püspöki Palota kertjében