Happening

Kutyás délután, Rózsa-napok, hegyi vigadalom: mutatjuk a nyárelő programjait

Május 7-én délelőtt újra találkoztak a vasi civilek a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szombathelyi irodájában, és ismertették az elkövetkezendő hetek sokszínű programjait.

IPARTERÜLETEK SZÜLETÉSE

Június 18-20. között rendezik a 57. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet, amelynek központi témája idén az Iparterületek születése és újjászületése.

Az ipari létesítmények terjeszkedésére, társadalmi, tudományos és innovációs hatásaira fókuszáló szakmai előadások helyszíne a Vas Megyei TIT Egyesület székháza (9700 Szombathely, Kőszegi u. 2.), a részvétel ingyenes, előzetes regisztráció ajánlott.

Részletek a www.sune.hu weboldalon.

HOGYAN JÁTSZUNK A GYEREKEKKEL?

Május 11-én Bölcsőde Expo várja a családokat a Kámoni Arborétumban. A Szombathelyi EBI szervezésében született rendezvény célja, hogy a családok a tematikus előadásokon szakemberektől kapjanak választ a kisgyermekeket érintő kérdéseikre.

Többek között a Mikor menjünk fogorvoshoz? Hogyan játszunk a gyerekekkel? – témákat járják körül a szakértők, lesz játszóház és bábszínház, művész kuckó az alkotó kis kezeknek, és ételkóstoló is várja a családokat.

HEGYI VIGADALOM

Május 26-án rendezik az immár hagyományos Orbán-napi Hegyi Vigadalmat. A vasi Oszkó település Hegypásztor Pincéinél délelőtt 9 órától várják az érdeklődőket.

Népi játékok, Szőlőhegyi hangulatok fotókiállítás, táncház, borterasz, szabad tűzön készített ételek kóstolója, és fellép a Fonogram-díjas Góbé együttes is.

Részletes program itt.

VÁLASZOL A SZAKPSZICHOLÓGUS

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött szakmai előadásokat szervez a Papírsárkány Alapítvány. Gyereknevelési irányzatokról, érzelmi nevelésről, szobatisztaságról tart előadásokat Mittli Éva gyermek klinikai szakpszichológus.

Az interaktív beszélgetésekre szülőket és szakembereket is várnak a szervezők.

RÓZSA-NAPOK ACSÁDON

Május 25-én, június 1-én és június 8-án az acsádi Márk Rosarium (Acsád, Béke utca 42.) másfél hektár csodás rózsakertje hívja a vendégeket illatos-színes barangolásra.

A Georgina Rózsanapok az acsádi kastély utolsó tulajdonosa, Szegedy Georgina előtt tisztelegve, szívesen veszi, ha a látogató századelős ruhát ölt magára. Kapunyitás délelőtt 9 óra, lesz virággasztronómiai előadás, kerti vendégség házi finomságokkal, élő zene.

A rendezvény támogatói jeggyel látogatható. Felnőtt 1200 Ft, nyugdíjas 800 Ft, családi (2 felnőtt + 2 gyerek) 2500 Ft. Csoportoknak fejenként 1000 Ft.

Részletek a Márk Rosarium Facebook-oldalán.

HERÉNY 30

Idén ünnepli 30. születésnapját a Herényi Kulturális és Sportegyesület. Ennek apropójából május 31-én és június 1-én a Herényiek Házában (Szombathely, Béke tér 7.) ünnepi programokkal készülnek.

Május 31-én a 15 órakor kezdődő köszöntő után Fehér Gyula fúvós kvintet lép fel, majd a nemezelés-és bútorfestés szakkör alkotásaiból nyílik kiállítás. Este 19 órától Tóth Dániel énekel.

Június 1-én délután negyed 4-től a Capito Gitárklub ad koncertet, őket Kánya László és a Herényi Nótakör műsora követi. Este 18 órától az Uniqum zenekar húzza a talpalávalót.

PAJTA, SÜNI, SZÉNAGYŰJTŐ

Idén nyáron is táborozási lehetőségeket kínál a Kerekerdő Alapítvány. A környezeti nevelés és a természetvédelem iránt elhivatott szervezők a Vasi Skanzenben napközis Pajta táborba, a Göcsejben bentlakásos Süni táborba, és Szőcén Szénagyűjtő nomád táborba invitálják a gyermekeket.

A felsőcsatári gyermektábor megmentésére szervezett kampányhoz továbbra is lehet csatlakozni.

Táborozási és kampányrészletek itt.

KUTYÁS CSALÁDI DÉLUTÁN

A Nemescsói Kutyabarátok június 2-án kutyás nyílt napot szerveznek, ahová kutyával és kutya nélkül is szeretettel várják az állatbarátokat.

Kutyás kvíz, kutyás bemutatók, kutya szépségverseny várja a látogatókat ezen a napon délután a nemescsói régi focipályán. A belépés ingyenes.

Nyitókép: Résztvevők a május 7-i Civil Sajtóreggelin a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szombathelyi irodájában