Happening

“Lágyan hajló ívelt formák”: fények az Üveghegyen innen

Az üveg, ahogyan Ön ismeri, és ahogyan a mester. Mátyás József körmendi üvegműves csodás munkáiból nyílt időszaki kiállítás május 18-án impozáns környezetben, a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély dísztermében.

Ünnepi alkalom eme egyedi üvegműves darabok megnyitójához a május 18-a, vagyis a Múzeumok világnapja. Új értelmet nyer a mester kezei alatt a hétköznapi üveg, amelyet az alkotó határtalan fantáziája olvasztással, hajlítással, rogyasztással művészi szintre emel, és a fények jótékony ölelésével csodavilágot varázsol.

Üvegalma megvilágítással

– Nagyon hosszú és személyes út vezetett idáig, a kísérletezések útja, hogy most ebben az elképesztő miliőben lehessünk és a tárgyak meséljenek magukról – fogalmazott köszöntőjében Mihály Péter színművész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatának tagja.

Péter a mesternek, Mátyás Józsefnek az unokatestvére. Anekdotákat is mesélt a megnyitóbeszédben, többek között megtudtuk, hogy nagymamájuk, Ilus néni valaha a kastélyban dolgozott, kerékpárján tolta őket ide, 100 km-en 3 kiflit fogyasztva. – Mennyi az esélye annak, hogy ilyen kis városból mint Körmend, egy helyi ember benne legyen a mainstream hírekben? – tette fel a kérdést Péter. Bizony benne van, nemrég a Kossuth Rádióban beszélt Mátyás József (vagy ahogyan mindenki szólítja: Matyi) az üvegművességről.

EDZETT ÉS ÚJRAHASZNOSÍTOTT

Hideg és meleg megmunkálással készültek a kiállított üvegtárgyak. Hideg megmunkálás esetén az üveglapokat egymásra helyezve ragasszák össze és vegyi anyagokkal munkálják meg. A maratás, homokfúvás és csiszolás is ehhez a technikához tartozik.

Meleg megmunkálás során az egymásra helyezett üveglapokat kemencében olvasszák össze. Az egyediséget fokozzák a különféle technikájú színezések, a zománcozás, a rogyasztás és a hajlítás. Vannak színes, átlátszó és natúr floatüvegből készült termékek, edzett és újrahasznosított üvegek.

Amikor Mátyás József anno nekiállt az üveggel dolgozni, az adni-élmény is fontos volt számára. A család, barátok és a boldog együttlét mindig is első helyen szerepel életében, így a tárlatmegnyitón rokonai, Mihály Hanga és Mihály Adél adták elő Ross Satyr: Üvegfúvó című versét, és Adél énekelt is.

Mátyás József az Üveghegyen innen című kiállítása augusztus 22-ig látogatható a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély dísztermében

Nyitókép: Látogatók az Üveghegyen innen című kiállítás megnyitóján a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély dísztermében május 18-án