Sorok között

Legyél Chomsky: újonnan alkotott nyelvvel kelteni zavart a rendszerben

A 95 éves Noam Chomsky halálhíre járta be a sajtót 2024. június 18-án. A híres nyelvész tavaly agyvérzést kapott, azóta jobb oldalán beszéd- és mozgásszervi zavarral küzd.

Chomsky a generatív nyelvtanelmélet kidolgozásával robbant be a nyelvtudományba 1957-ben. Szerinte a nyelvészetnek a kompetenciával kell foglalkozni, mert az embert az egyéni sajátosságok teszik képessé arra, hogy korábban soha nem hallott mondatokat hozzon létre, ismerjen fel.

TÉVES INFÓ

Egyelőre nem tudni, milyen indíttatásból lett halálhír a kórházi ápolásból. Ami biztos, hogy lakóhelyén, São Paulóban kezelik kórházban. Miután a hamis hír nekrológ formájában a világhálóra került, Noam felesége, Valeria Wasserman levélben értesítette az illetékes honlapokat: “Az infó téves. A férjem jól van.”

Nem Chomsky az első világhírű ember, aki olvashatta saját gyászjelentését. Így járt anno Mark Twain író is, valamint Henry Kissinger nekrológjának szerzője is előbb meghalt, mint a híres politikus. (A nekrológokat jellemzően még az illető életében megírják, hogy halál esetén a méltatás minél előbb nyilvánosságra kerüljön.)

Chomskynál még a Wikipédiára is felkerült halálának napja. (Persze azóta törölték.)

LEGYÉL TE IS CHOMSKY!

Alkalmazott és általános nyelvészet szakos bölcsészként mi sem maradhattunk ki a nyelvteremtés csodás folyamatából. Egyik szemináriumon 3-4 fős csoportokba rendeződve kellett megalkotnunk a világ legjobb nyelvét.

Saját hangokkal, szófajokkal, szórenddel, szókészlettel, kommunikációképes formában. A több hetes munkálatok végeztével a csoporttagok egymás között egész jól boldogultak az újonnan alkotott nyelvvel. E sorok szerzője emlékszik: ha nem akartuk, hogy pl. a menzasorban várakozva mások is értsék amiről beszélünk, ezt a kreált nyelvet használtuk.

Kicsit mi is úgy éreztük magunkat, mint a világhírű nyelvész: Noam Chomsky.

Chomsky fotója D.Crystal: A nyelv enciklopédiája című tankönyvben
Felhasznált irodalom: Noam Chomsky discharged from hospital following false death reports

Nyitókép: Noam Chomsky az AFP híradásában 2024. június 18-án.