Happening

Madarak és Fák Napja simogatással, rajzokkal a váti játszótéren

Ének, táncos gyermekfoglalkozás, ismeretterjesztő előadás, “Kedvenc madaram”-rajzok várták az érdeklődőket a vasi Vát település játszóterén május 11-én délután.

A Rózsa-Vát Faluszépítő és Kulturális Egyesület és a Madárbarát Kör Vát szervezésében immár harmadik alkalommal rendezték meg a Madarak és Fák Napja ünnepséget. A Vas Vármegyei Helyi Értékek Hete programsorozat részeként létrejött rendezvény célja az ifjúság természetvédelem iránti érdeklődésének erősítése.

– Részt vettünk az Európai Madármegfigyelő Napokon, közreműködtünk a nemesbődi gólya mentésében, szervezünk madárgyűrűzéseket, a téli időszakban madáretetést, csapatunk elkötelezett a madárvédelem mellett – fogalmazott köszöntőjében Bakler-Szigeti Ibolya, az idén kétéves Madárbarát Kör Vát alapítója.

ÚJRA ITT A GÓLYA

“Madárügyileg” jelentős év 2024 Vát életében, hiszen hosszú kihagyás után idén ismét gólyák költöztek a faluba. – Európában a gólyák állományfelmérése zajlik, amibe a váti gólyapár is bekerült – mesélte Dr. Kóta András állatorvos, a rendezvény vendégelőadója, aki Gólyák Vas vármegyében címmel tartott vetített beszámolót a közönségnek.

Az 1950-es évekig a gólyák jellemzően kéményekre fészkeltek, de a ’60-as évek elektromos hálózatának kiépítésével felfedezték maguknak a villanyoszlopokat. Ha kiválasztanak egy helyet, minden évben oda is térnek vissza. Régen főleg áprilisban jöttek, manapság márciusban.

Szezonban csak egyszer költenek, a fiókák számára legveszélyesebb a májusi hidegebb időszak. A gólyák gyűrűzése fióka korukban történik, az országok eltérő kódokkal feliratozzák a gyűrűket. András körbe is adott szemlére gólyagyűrűt.

Nyáron a hőség ellen úgy védekeznek, hogy rákakilnak a saját lábukra. Persze ezzel a gyűrű piszkolódik, így a távcsöves megfigyeléskor nehezebben azonosítható a gólya. Vas vármegye legidősebb gólyája 14 éves, az átlagéletkor 7 év, a korrekorder egy több mint 30 évet élt gólya volt.

Ottjártunkkor a váti gólyák épp eleséggyűjtő körúton voltak, így őket nem, de a játszótér dekoratív gólyáját lencsevégre kaptuk.

Magyarországi gólyagyűrű

PINTYEK, LIBÁK, RAJZOK

A gyermekek legnagyobb örömére csibéket és libákat is lehetett simogatni a rendezvényen, sőt: pintyek, fürjek is érkeztek. Kézműves foglalkozások, a Varázskerti lányok interaktív táncos bemutatója várta a vendégeket, és Takács Léna helyi amatőr énekes is fellépett.

Kreatív formában, a fák közé feszített madzagokra erősítve tekinthette meg a közönség a “Kedvenc madaram”-rajzpályázat alkotásait, amelyeket a Váti Általános Iskola diákjai és a Nemesbődi Gyöngyvirág Óvoda lurkói készítettek.

Nyitókép: Gyermekek kislibákat simogatnak a váti Madarak és Fák Napja rendezvényen május 11-én