Happening

Májusi busójárás és sokac bableves a Balaton-felvidéken

Vászoly település idilli környezete, a Forrás-tó adott otthont május 24-én délután a Mohácsi Sokacok Olvasókörének néptáncos és gasztronómiai programjaihoz.

Eredetileg 2024 szeptemberében érkeztek volna Vászolyra, de akkor a rossz időjárás miatt a rendezvény sajnos elmaradt. Idén azonban a napsütés dominált, a Szent Jakab-forrás és a Forrás-tó vadregényes partján felcsendültek a busó kolompok, táncra perdültek a mohácsi sokacok és pattogott a tűz az anyagedényekben bugyogó bableves alatt.

A Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány és a Vászolyi Baráti Kör szervezésében született rendezvény az immár hagyományos Vászonyi Nyár előprogramja volt.

– Szeretnénk klassz dolgokat mutatni a falunak. A mohácsi sokacok hagyományőrző tevékenységét nagyra tartom és régóta motoszkált a fejemben, hogy ezt a kultúrát bemutassuk itt Vászolyon is – mondta Borosné Ivicz Mária, a Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke és a Vászolyi Baráti Kör vezetőségi tagja.

Mohácsi Sokacok Olvasókörének Hagyományőrző Tánccsoportja lépett fel a vászolyi Víziszínpadon

AMÍG KAPÁLTAK, ÖSSZEFŐTT

Régen a sokacok cserépedényben főztek. A füles csupor egyik oldalán raktak tüzet, az agyagedény másik fele langyos maradt. A tűz felőli részen a folyadék felfelé bugyogott, a másik oldalon pedig – a fizika törvényszerűsége révén – lefelé mozgott, így a leves gyakorlatilag önmagát keverte.

Ugyanezt a „technológiát” láttuk a vászolyi bableves főzésnél is, rotyogott a két, egyenként 16 literes agyagedényben a leves, az időnkénti felügyeletét és a főszakácsi teendőket Péter látta el. – Hoztuk magunkkal a hozzávalókat, délután 2 óra körül álltunk neki, kell 3-4 óra amíg elkészül.

Anno mezőgazdasággal foglalkoztak a sokacok, és amíg a hosszú szőlősorokat, kukoricasorokat kapálták, odarakták a tűzre cserépedényt és délre összeforrt az étel.

Nem tud odaégni, levesszerű étel, hígabb – mesélte Bubreg István, Mohácsi Sokacok Olvasókörének elnöke és a Hagyományőrző Tánccsoport vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy először járnak Vászolyon, ékszerdoboznak tartják a települést, és ha már jöttek, nem csak babot főznek, hanem megmutatják a horvát sokac kultúrát és a mohácsi busót is.

AGYAGEDÉNYES SOKAC BABLEVES

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 80 dkg fejtett bab
  • 50 dkg füstölt csülök
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 4 sárgarépa hasábokra vágva
  • 3 fehérrépa hasábokra vágva
  • 1 sárga paprika karikára vágva
  • 1 nagy fel vöröshagyma kockára vágva
  • 1 fej fokhagyma egészben
  • 1 zeller hasábokra vágva
  • 4 babérlevél
  • 1 ek törött paprika (fűszerpaprika)
  • 1 csípős paprika egészben
  • Só, bors ízlés szerint

Az agyagedény aljára tesszük a babot, rá a fokhagyma, vöröshagyma, füstölt húsok és újra kezdjük a rétegezést. Bő vízzel felöntjük, ez azért fontos, hogy amikor forrni kezd, tudja magát keverni az edényben. Tetejére babérlevelek kerülnek és másfél óra főzés után tesszük bele a fűszerpaprikát és a zöldségeket. Újabb másfél óra főzés következik.

Időnként mi is rásegíthetünk a keverésben és persze teszteljük a hozzávalók puhaságát. Vászolyon amíg fortyogott a bableves, a Víziszínpadon több koreográfiát is előadott mohácsi sokac táncokból a hagyományőrző tánccsoport és megtekinthettük blúzhímzés közben Alízt is, aki 16 éves kora óta űzi ezt a szép népi tradíciót, autodidakta módon tanulva a hímzést és varrást.

A közösségi esemény vidám vacsorával zárult.

„Mindenkinek ki kell próbálni és meg kell találni a saját receptjét.”
Bubreg István

Nyitókép: Mohácsi Sokacok Olvasóköre agyagedényes sokac bablevest készít Vászolyon 2025. május 24-én.