Van képe hozzá

Megbirkóztunk a széles zátonyövezettel, hogy partra szálljunk az egykori fekete fejdíszes nők szigetén

Nyolc kilométerre a franciaországi Bretagne nyugati partjaitól, az Atlanti-óceán ölelésében fekszik Île de Sein szigete, amely jól ismert veszedelmes vizeiről, 30 mérföldes körzetében zátonyövezet teszi veszélyessé a hajózást.

AKIK NEM FÉLNEK A VÉGTELENSÉGTŐL

Persze a kiterjedt zátony nem azt jelenti, hogy messze elkerülik a tengeri járművek. A gyakorlott hajósok már rutinosan közlekednek a sziget és az anyaország között, segítségükre van számos világítótorony, jelzőfény és bója.

Turisztikai szempontból is látogatott, bár jellemzően a belföldi, francia vendégek jelentik az idegenforgalmi többséget a bájos, mindössze 2 km hosszúságú szigeten. Csupa romantika itt eltölteni több napot, de az a közel 300 polgár, akik állandó lakosként élnek Île de Sein-en, megtapasztalják a természet kevésbé kedves formáját is, ráadásul ha kitekintünk a ház ablakain, bizony minden irányban az óceán végtelensége fogad.

Egy legenda szerint korábban a szigeti nők fekete fejdíszt viseltek és bűbájjal csalogatták a tengerészeket a sziklákhoz. Manapság inkább a vidám színek jellemzőek, legalábbis a sziget házaira, az akvamarin különféle árnyalataiban pompáznak a spaletták.

Színes spaletták Île de Sein egyik házán

VANESSA PARADIS NYOMÁBAN

1995-ben a szigeten forgatták az Élisa című francia filmdráma egyes jeleneteit, Gérard Depardieu és Vanessa Paradis főszereplésével. A történet szerint a kislányként árván maradt lány tinédzser korában azért utazik a szigetre, mert édesanyja hagyatéka között talált egy, a sziget világítótornyát ábrázoló képeslapot, utalással arról, hogy soha nem látott apja a szigeten élhet.

Menetrend szerinti hajónk Audierne kikötőjéből indult, és mivel nem bonyolít óriási turistaforgalmat, ezzel oldják meg a szigetieknek szánt teherszállítást is. Néhány órát töltünk csak a szigeten, épp elég a helyi kellemes hangulat felvételéhez és természetesen ahhoz, hogy Vanessa nyomában járva mi is rögzíthessük a filmkockákon tapasztalt élményeket.

HALÁSZHAJÓVAL A HÁBORÚBA

Nagyjából órás hajóutunk során a napsütés és a felhőzet változatos játéka kísér bennünket, valószínűleg ugyanezt a gyorsan módosuló időjárást élték át a sziget 14 és 54 év közötti férfi lakosai, akik 1940-ben de Gaulle tábornok hívására halászhajóra szálltak, hogy csatlakozzanak a szabad francia csapatokhoz.

Bátorságukért a közösséget 1946. január 1-jén Szabadság Érdemrenddel tüntették ki.

ÎLE DE SEIN, AHOGY MI LÁTTUK

RÉSZLET AZ ÉLISA CÍMŰ FILMBŐL: Vanessa Paradis megérkezik Île de Sein szigetére