Happening

Michael Jacksontól a balatoni házig: autista fiatalok rajztárlata nyílt a Sportházban

A kedvenc címmel nyílt kiállítás április 2-án, az Autizmus Világnapján, a szombathelyi AGORA – Művelődési és Sportházban.

Kedvenc játék, kedvenc mese, kedvenc állat, kedvenc híres ember, kedvenc közös tevékenység és még sok-sok kedvenc téma köszön vissza az autizmussal élő gyermekek és fiatalok alkotásain, ceruzarajzok, festett képek, fotók formájában.

– Arra kértük őket, hogy örökítsenek meg egy-egy számukra fontos élményt, barátot, azt a csodálatos világot, ami nekik a mindent jelenti – mondta megnyitóbeszédében Godáné Kazári Eszter, a Holnap Háza lakóotthon vezetője.

A megnyitóra érkező vendégek az AGORA – Művelődési és Sportházban április 2-án

NEJLONBUGYOR ÉS KÖTŐING

A kedvenc rajzok között helyet kaptak az autista gyermekek és fiatalok által használt frappáns nyelvújító szavak és mondatok is. Megtudtuk, hogy a genothermet hívhatjuk nejlonbugyornak, a horgonyt karfogantyúnak, vagy a nyakkendőt kötőingnek.

Magabiztos kamaszlány szerint “kiskoromban 10 éves voltam”, “ha nem hisztiztem volna, profi lettem volna”, “ijesztgettem a szememmel”, és “az én állapotomban nem mehetek férjhez, autistának születtem és így is fogok felnőni.”

Ági gyógypedagógiai asszisztens, harmadik éve vesz részt a sétán, amelyre kutyusa, Lúna is elkíséri.

KÉK SÉTA AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐKÉRT

A PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány szervezésében létrejött tárlat részét képezte annak az egész estés programnak, amelynek során a résztvevők kék ruhákba öltözve, kék lampionokkal közös kék sétát tettek Szombathely belvárosában.

A gitárzenével kísért sétát a boldogság kék madara vezette a Fő térre, ahol dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és Pohánka Edit, az alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Fellépett a Csepregi Vegyeskar Egyesület, valamint Korponay Zsófi és Bánó Zoltán. Az est zárásaként kék színbe borult a Városháza.

A boldogság kék madara vezette a közös kék sétát

“Megígértem megjavulok, mégsem jött össze.”

A magabiztos kamaszlány

A TÁRLAT ÁPRILIS 10-IG LÁTOGATHATÓ AZ AGORA Művelődési és Sportház aulájában, nyitvatartási időben.

Nyitókép: A kedvenc című kiállítás egy részlete az AGORA Művelődési és Sportházban