Happening

“Minden mozdulata lángol”: színes, vidám ülőtánc szeniorokkal (videó)

Megnéztük a szombathelyi Szent Anna Ház jókedvű társaságának a reggeli ülőtáncát.

2024. januárjában nyitotta meg kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nappali ellátó központja, a Szent Anna Ház.

– Sokféle program várja itt a hatvan év felettieket – mesélte Vass Péter, az intézmény szakmai vezetője, aki körbe is vezetett bennünket, megmutatva a társalgót, a kialakított kis kápolnát és az előadótermet, ahol – többek között – reggelente az izmok átmozgatására ülőtánccal aktivizálják a résztvevőket.

“HÁU-HÁU-ÁÁ, A SIKERE ÉSZBONTÓ”

– Gyertek, gyertek! – toborozza a csoportot testmozgásra Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója, aki ma mint táncoktató van jelen. Urak és hölgyek maguk mögött hagyják a sakkasztalt, kézműves kuckót és vércukormérést, hogy az előadóterem székein helyet foglalva kezdetét vegye a jó hangulatú zenés-mozgásos foglalkozás.

Megfűszerezve az eseményt, előkerülnek a színes sálak és kalapok, a hangszórókból máris szólnak a Neoton slágerei, Háu-háu-áá, a sikere észbontó, Santa Maria, Ha szombat este táncol, magasba emelkednek a karok, mosoly gyúl az arcokon.

NEM LESZ IDEGBECSÍPŐDÉS

Mariettától megtudtuk, hogy az ülőtáncot az 1970-es években Németországban, betegek rehabilitációjára fejlesztették ki, és hamarosan átkerült az idősek életminőségét javító mozgásos tevékenységek közé.

Láblendítés, bokakörzés, karemelés- és hajlítás, rézsút nyújtózkodás, vállkörzés miközben ülve maradunk, tréning a testnek, vidámság a léleknek, és – ahogyan Marietta fogalmaz: “Ha legközelebb feltesszük a vázát a szekrény tetejére, nem lesz idegbecsípődésünk.”

ÜLŐTÁNC A SZOMBATHELYI SZENT ANNA HÁZBAN:

RÁADÁS, MERT A SZENIOROK ÁLLVA IS NAGYON JÓL TÁNCOLNAK: