Happening

Most te is írhatsz Anne Frank naplójába – Sümegre érkezett a vándorkiállítás

Április 8-tól a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ aulája ad otthont az Anne Frank Ház népszerű vándorkiállításának.

Az immár tíz éve úton lévő, Olvass és írj Anne Frankkal című kiállítás célja, hogy Anne Frank csodálatos személyiségén keresztül népszerűsítse a diákok körében az olvasást.

A labirintusszerűen összeállított tárlat rendhagyó módon, a kiskamasz Anne világlátását, kedvenc könyveit, kedvenc filmsztárjait, mindennapjai apró rezdüléseit mutatja be, azokat a pillanatokat, ahogyan egy fiatal rácsodálkozik a világra.

ALUL TÖRTÉNELEM, FELÜL ÉLETTÖRTÉNET

A vándorkiállítás egy budapesti sportiskolából érkezett Sümegre, stafétabot jelleggel, vagyis a sümegi szervezők mentek érte, és Sümegről a következő kiállítási helyszín szervezői viszik tovább.

– Ez nem Holokauszt-kiállítás, hanem az írópalánta Anne világának a megismertetése, Anne, aki szerette a művészetet, meséket írt, a szobája falát magazinokból kivágott filmsztárokkal dekorálta. A tárlat alsó része a történelmi idővonal, felső része az élettörténet – tudtuk meg Szijártó Évától, a Művelődési Ház kulturális munkatársától.

Alul történelmi idővonal, felül élettörténet, ami a túloldalon folytatódik

MÓDSZERTANI KÉPZÉS

Két korcsoportban (9-13 év és 14-15 év) és tizenkét interaktív feladatsor közül választhatnak a diákok, hogy játékos formában ismerkedjenek Anne Frank életével.

Éva és kolléganője, Fodor Sára részt vettek a kiállítás anyagát feldolgozó módszertani képzésen, és a feladatokat úgy válogatják össze, hogy azok passzoljanak a gyerekek életkorához és habitusához.

– Például a kisebbek helyszínkártyákból mesét írnak, a nagyobbak feladatkártyák alapján feldolgozásszerűen állítják össze a történetet – mondta Fodor Sára gyermekkönyvtáros.

Részlet az Olvass és írj Anne Frankkal kiállításból

NAPLÓ, MINT VENDÉGKÖNYV

Már hét osztály jelentkezett be a tárlatra, Veszprémből is érkeznek diákok és a számuk folyamatosan növekszik, hiszen Sümegen április 30-ig látogatható a közkedvelt vándorkiállítás.

Kuriózumnak számít, hogy a tárlat tartalmazza az Anne Frank-ház minden részletre kiterjedő makettjét, és tovább növeli a különlegességet a vendégkönyv, ami imitálja a kockás füzetet, Anne Frank világhírű naplóját.

IDÉZETGYŰJTEMÉNY

Éva és Sára tervezik, hogy gyűjtenek Anne Frank-idézeteket, és a diákok útravalóul magukkal vihetnek egy-egy ilyen híres citátumot.

Azt is megtudtuk, hogy kiállítások alkalmával mindig “megugrik” azon könyvek kölcsönzése, amelyek az adott tárlat főszereplőjéhez kötődnek.

“Senkinek egy pillanatot sem kell várnia ahhoz, hogy elkezdje jobbá tenni a világot!”

Anne Frank

Nyitókép: Szijártó Éva (bal) és Fodor Sára a kiállításon április 9-én.