20mp

Nosztalgia a mozgásban lévő kis magyar Dallasban

Jockey Ewing neve ismerősen hangzik, sőt fogalom mindenki számára, aki a kilencvenes években nézett tévésorozatokat. Anno a Dallas című amerikai szappanopera a magyarországi társadalmi párbeszéd napi mozgatórugója volt, kicsiktől nagyokig társalgott a nép a texasi olajmágnás családok ügyes-bajos dolgairól.

Része lett a kultúrának, dúdoltuk a film felvezető zenéjét, a lányok Pamelának becézték a babájukat, a fiúk a fészer környékét ranchnek hívták, az anyukák és nagymamák pedig mérgelődtek, ha Jockey már megint olajat öntött a tűzre.

Úgy éltük meg a sorozatot, mintha újdonság lenne, pedig korábban nekünk is volt kis magyar Dallasunk, a zalai dombok ölelésében, Bázakerettyén

RÖVID TÖRTÉNELMI KITEKINTŐ

Ma mintegy 700 lakos él Bázakerettyén, de volt idő, amikor 2000 ember otthona volt ez az idilli környezetben megbúvó község. Magyarországon itt indult meg először a kőolaj-kitermelés az 1930-as években.

Külföldi olajtársaságokkal kötött az állam koncessziós szerződéseket, így például az Angol-Perzsa Olajtársaság, az EUROGASCO vagy a Magyar-amerikai Olajipari Rt. végzett fúrásokat, a külföldi mérnökök és fúrómesterek tanították be a helyieket, és mindannyiuknak szüksége volt a letelepedésre, ami természetesen magán kellett viselje a nem hazai igényeket is.

Így esett, hogy Bázakerettyén parkosított kertváros jelleggel, stranddal, teniszpályával ellátott “munkásövezetet” húztak fel, ahol a háromszor nyolcórás műszak volt a jellemző. Olajkutak bólogattak a dombok között, híresen magas fizetést adva az itt dolgozóknak.

A második világháborúban az amerikaiak bombázták szét a környéket, majd a Magyar-amerikai Olajipari Rt.-t államosították és a szovjetek aknázták ki a földben rejlő lehetőségeket, megtartva a munkások viszonylagos jólétét, hetente kétszer moziban lazulhattak és vállalati zenekar is működött.

Virágkorát az 1960-as években élte, aztán a nagy olajbiznisz kifulladt, a mezők kimerültek. A rendszerváltoztatáskor a MOL tulajdonába került, jelenleg is ők keresnek olajat Bázakerettye környékén.

BÓLOGATÓ OLAJKÚT

Ottjártunkkor a település határában munka közben figyeltük meg az egyik olajkutat:

KIS MAGYAR DALLAS

Aki pedig ennél is hathatósabb nosztalgiára vágyik, feltétlenül keresse fel a Bázakerettyétől pár kilométerre fekvő Csömödér települést.

Közvetlenül az országút mellett néhány évvel ezelőtt egy osztrák vállalkozó húzott fel sokhektáros birtokához a Dallas tévésorozatból ismert bejáratot:

Felhasznált irodalom: A lebombázott zalai olajfalu, amiből világváros lett