Happening

Nyugtató dallamok: zeneterápiával a reumatikus fájdalmak ellen

Zene mint fájdalomcsillapító? Bizony ám. Többek között erről mesélt Rozán Eszter okleveles biblioterapeuta a Zene és egészség című előadásában február 16-án, a szombathelyi Egészségfejlesztési Irodában.

– Zene segítségével előhozhatjuk magunkból a bennünk lévő problémákat, érzelmeket, a zene átszövi egész életünket, testünkre és lelkünkre is hatással van – mondta Rozán Eszter, az idén márciusban már 15. születésnapját ünneplő Vas Megyei Reumaklub vezetője.

MINIMALIZÁLJA A STRESSZT

Kísérletek mutatták ki, hogy a meditációs zene jó hatással van az állatokra is, például a tehenek jobb minőségű tejet adtak és szebbé vált a szőrük.

Egy 1937-es tanulmány szerint a gyári dolgozók termelékenységét is fokozta a munka közbeni zenehallgatás, és azt is kísérlettel bizonyították, hogy az áruházakban a háttérben szóló zene vásárlásra ösztönzi a vevőket.

Jótékony hatása a szervezet esetében is megmutatkozik, nyugtató zenét hallgatva az izmok ellazulnak, a pulzusszám csökken, a légzés lassul, múlik a stressz.

Rozán Eszter előadást tart a zene és az egészség kapcsolatáról

FÁJDALOMKEZELÉS ZENÉVEL

A zeneterápia korosztálytól független, betegség megelőzésére és gyógyítására is szolgál. Az irányított zenehallgatás során a terapeuta a zenemű meghallgatása előtt felhívja a beteg figyelmét, mire összpontosítson, és instrukciókat ad, milyen képeket képzeljen el a zenehallgatás közben.

Hangszereken is játszhatnak, ilyen esetben a terapeuta eljátszik egy dallamot és azt a beteg visszajátssza, majd közösen kielemzik. A legfőbb cél, hogy a rejtett érzelmeket, problémákat a zene révén felszínre hozzuk és azokról beszélni tudjunk.

Mivel a zene hatást gyakorol a vegetatív idegrendszerre, ha a beteg felismer egy dallamot, összeköti azt egy kedves emlékkel, ez eltereli a figyelmet a fájdalomról, vagy egy orvosi kezelés előtti izgalomról.

Fájdalomkezelés zenével

LEGHATÁSOSABB A KEDVENC ZENE

Végeztek egy kísérletet a McGill Egyetem Roy-fájdalomlaborjában. A tesztalanyokat három csoportba rendezték, az első csoport tagjai a kedvenc zenéjüket hallgatták, a második csoport tagjai meditációs zenét, a harmadik csoport tagjai pedig nem hallgattak zenét miközben egyik karjukra folyamatosan egyre melegebb vizet engedtek.

Legtovább forró vízben tartani karjukat a kedvenc zenét hallgató csoport tagjai tudták.

A zene elősegíti a tanulást is, például egy szöveget könnyebb megjegyezni, ha ritmussal dallamra mondjuk.

Intenzív osztályon, kómában lévő betegnek játszották a kedvenc zenéjét, és hosszú távon megfigyelték, hogy a zene serkentette az agyműködést.

Előadása végén Rozán Eszter meditációs zenét hallgattatott a közönséggel, a résztvevők szerint a nyugtató zene hatására ellazultak a vállizmaik, és volt olyan hölgy is, akiben régi emlékeket idézett fel a relaxációs muzsika.

Résztvevők a Zene és egészség előadáson

“A zene kapcsolat a múzsákkal, hangok és szünetek gondos váltogatása az időben.”

Rozán Eszter

Nyitókép: részlet Rozán Eszter előadásából