Happening

Óvodás és nagyija is táncra perdült a Quadrille nemzetközi rendezvényén

19. alkalommal ropták a középiskolások a Quadrille francia négyest, amely május 17-én pontosan 12 órakor sípszóra startolt Közép- és Kelet Európa több városában, Magyarországon egyedüliként Szombathelyen.

Fő tér, Szentháromság-szobor. Itt gyülekezett május 17-én 11 órától hét szombathelyi szakközépiskola és gimnázium mintegy 200 diákja, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is lábaikra vegyék a Quadrille francia négyest.

Nem is akárhogyan, hiszen dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, és Horváth Soma alpolgármester sípszóval indították el a táncos rendezvényt.

Sípok készenlétben. Balról jobbra: Horváth Soma, dr. Nemény András, Novák Edina, a rendezvény konferansziéja és Rimányi Judit táncpedagógus

MI IS EZ A QUADRILLE TÁNCFESZTIVÁL?

Tettük fel a kérdést a rendezvény előkészületei közben Rimányi Judit táncpedagógusnak, a koreográfia betanítójának.

– Régen ezt a táncot a francia táncmesterek diktálták a királyi udvarban. Amit ma itt előadnak a diákok, az ennek táncnak az utcásított, modernizált változata. Kétszer táncolják el. Magát az eseményt a kétezres évek elején mariboriak indították el, Guinness-rekord döntögetésként. (Az egy időben előadott szinkrontánc, ugyanazon zenére, több európai városban – a szerk.) Mariborban a maturások tiszteletére, az érettségizők saját maguk táncolták az érettségi előtt. Nálunk az érettségizők támogatására az alsóbb évfolyamok vállalják fel a táncot. Előző évekhez képest most kevesebben leszünk, kb. 200 diák, de volt olyan év, amikor 450-500 diák táncolt.

A tanulók egy szerdai napon két turnusban, 8-tól fél 11-ig, ill. fél 11-től 1-ig tanulták meg a lépéseket. Nagyon könnyű tánc, vagy ahogyan Judit fogalmazott: vonulgatás, ide vonulnak, oda vonulnak, kezet adnak egymásnak. A Quadrille francia négyes mindenki számára egyszerűen elsajátítható.

Szerencsére az időjárás kedvező volt, és szabadtéren valósulhatott meg a rendezvény. Rimányi tanárnővel egyetértettünk abban, hogy a koreográfia kelléke, az esernyő, a tánc idejére elűzte a fellegeket.

MIÉRT ESERNYŐ A KELLÉK?

– Feldobjuk vele a produkciót – mosolygott Judit, és ezt nem csupán képletesen kell érteni, mert az esernyők a tánc során nem sétapálca funkciót töltenek be, hanem a magasba emelkednek. – Az egyik tételt esernyővel táncolják a gyerekek – magyarázta Rimányi tanárnő -, ezért a köznyelvben csak esernyős táncnak hívjuk, de persze nem az esernyő a lényeg, hanem a francia négyes.

Strauss Denevéréből a francia négyes betét egyszerűsített, modernizált, rövidített változata szólt a hangszórókból, Rimányi Judit pedig – mint anno a táncmesterek – a színpadról adta az instrukciókat a táncoló diákoknak.

BOLDOG VÁROS

Horváth Soma a köszöntőjében elmondta: 17 évvel ezelőtt ő is táncolt a Quadrille Táncfesztiválon, szép emlék marad számára, és most minden résztvevőnek jó szórakozást kíván. Dr. Nemény András kiemelte: büszke arra, hogy Szombathely egyedüli magyar városként vesz részt a nemzetközi rendezvényen. – A tánc közös élmény, Szombathely boldog város, mert sok és jó közössége van – hangsúlyozta a polgármester.

NINA ÉS NAGYI TÁNCOL

Természetesen nem maradt közönség nélkül a táncos bemutató. Rokonok, ismerősök, barátok és a Fő tér járókelői alkottak nézősereget. Ha pedig zene és ritmus, naná, hogy a legkisebbek ropják először a táncot.

Így tett az óvodás, budapesti Nina is, aki a hétvégét a szombathelyi nagymamánál tölti. Nina bátran táncba vitte a nagyit.

“A diákok már nélkülem is el tudják táncolni, mert sokat gyakorolták, de ennek a táncnak az a módja, hogy én mondom az instrukciókat.”

Rimányi Judit

Nyitókép: Nina és nagyija táncolnak a diákokkal a Quadrille Táncfesztiválon Szombathelyen, 2024. május 17-én