Sorok között

Potter bájos világa: a nyulak ünnepe

80 évvel ezelőtt, 1943. december 22-én hunyt el Beatrix Potter angol írónő, aki mesekönyveit a saját maga készítette rajzokkal illusztrálta.

Pici Mici, Kacsa Jolán, Sompoly Samu, Pecás Jeremiás és persze a legismertebb mesehős Nyúl Péter történetei világhírűek a gyermek szépirodalmat kedvelő aprónép és szüleik köreiben. A mesékből számos rajzfilm, sőt mozifilm is készült.

RAJZOKKAL DÍSZÍTETT LEVELEK

Beatrix Potter a mesekönyveiben a kedves állatos történeteken túl csodás rajzokkal jelenítette meg a brit vidéki élet szépségeit, a tanyák meghitt világát, a festői természeti környezetet. Meséit eleinte az egykori nevelőnője gyermekeinek írt leveleiben vetette papírra és saját kezűleg készített rajzokkal díszítette. A nevelőnő javasolta, hogy a történeteket ki kellene adni könyv formában.

Nem csupán rajzokon léteztek ezek az állatok, hiszen Beatrix maga is sok állatot tartott otthon. Az angol tájak közül leginkább a Tóvidéket kedvelte, természetvédő volt, földeket vásárolt fel, hogy a jövő számára eredeti formában óvja meg a táj természeti szépségeit és az ősi földművelési módszereket.

A Tóvidék a mai napig védnökség alatt áll, a környezet amelyet rajzain megjelenített, ma is az akkori állapotában csodálható meg.

NYULAK KARÁCSONYA

Beatrix Potter 1890 környékén rajzolta művészi tehetségének kiemelkedő rajzait, a csapat nyulat, amik épp karácsonyi ünnepséget tartanak. A hat darab képen a nyuszik almát sütnek, vacsoráznak, táncolnak, szembekötősdit játszanak. Hosszabb történet nem született a rajzokhoz, tulajdonképpen a klasszikus karácsonyi ünneplés rajzos változatáról van szó, emberi tulajdonságokkal felruházva a nyuszikat.

ÍME A NYULAK BEATRIX POTTER-FÉLE KARÁCSONYA:

Beatrix Potter összes meséje, Nyúl Péter és barátai, Manó Könyvek, 2020

NYULAK KARÁCSONYA