Happening

Rózsák, romantika, reneszánsz: randevúztunk a Márk Rosariumban

Június 1-jén, a második Georgina Rózsanapon kellemes séta, élő zene, kézműves foglalkozások, házi finomságok és természetesen rengeteg csodás rózsa tette hangulatossá a napot Acsádon, a Márk Rosariumban.

Fél 11 magasságában érkezünk, sürgés-forgás az udvaron, felhők mögül előbukkan a nap, végigmosolyog a piros sokféle árnyalataiban pompázó rózsákon, a fák lombkoronáján, a kis kerti házikón, a fa tövében megbúvó székek és asztalok között, bearanyozza a kertet.

Márk Gergely (1923 – 2012) Magyarország legismertebb rózsanemesítője 1950-ben végzett az Agrártudományi Egyetemen.

30 éven át a budapesti Kertészeti Kutató Intézetben tudományos kutatómunkát végzett a hazánkban és külföldön található rózsafajtákról.

A Budatétényi Rózsakert megalapítója. Nevéhez mintegy 800 rózsafajta létrejötte kötődik.

Törökbálinton létrehozta a Magyar Rózsák Kertjét.

Szakmai cikkek és könyvek írója. Rózsafajtái állami elismerésekben részesültek.

Külföldi rózsakiállításokon-és versenyeken mindig a díjazottak között volt.

Fotó: markrozsa.hu

HOGYAN KERÜLT KÉPBE ACSÁD?

Pócs Margit Macu, a Márk-rózsa Barátok Egyesület elnöke, a Márk Rosarium lelke fogad bennünket, hamarosan indul a vezetett séta a másfél hektáros kertben, Macu és Józsa Katalin koordinálása mellett. Katalin édesapja, Dr. Józsa Miklós által nemesített növényeket is ültettek el itt, ezeket látogattuk végig.

Macu 2000 óta él Acsádon, és a rózsákkal mindig egy hullámhosszon volt. Kutakodott rózsák után, így került a képbe Márk Gergely.

Felhívtam a Kertbarát magazint, hogy Márk Gergelyhez adjanak elérhetőséget. Akkor még nem volt szigorú adatkezelési szabályzat, megadták a címet. Felutaztam Törökbálintra 2006-ban – mesélte a kezdetekről Macu.

Találkozott Márk Gergellyel, a feleségével Icuval, és Icu unokahúgával, Mogyival, aki egy érdekes rózsafülbevalót viselt. Macu sokat jegyzetelt, megnézte a rózsakertet, és innentől kezdve Márk-rózsákat is gyűjtött.

2010-ben Macu Acsádon összefutott Kigyóssy-Schmidt Éva Berlinben élő rózsabaráttal, aki ugyanolyan fülbevalót hordott, mint anno Mogyi. Kiderült, hogy Éva anyagilag támogatja a Magyar Rózsák Kertjének fennmaradását. Márk Gergely halála utána a törökbálinti kert hanyatlásnak indult, a növényekkel való feladatokat senki nem vette át.

Éva nagyvonalú anyagi támogatásának köszönhetően Acsádon kezdődtek meg a munkálatok 2014-ben, itt szaporítottak le a Márk Gergely kertjéből hozott szemzőágakról rózsafajtákat, hogy látogatható rózsakertet hozzanak létre.

GEORGINA RÓZSANAPOK

2021-ben a Márk Rosarium gyűjteményét 1040 tétellel regisztrálta a tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, 710 Márk-rózsafajtával és 330 Kárpát-medencei, magyar vonatkozású rózsanemesítők fajtáival. Ez utóbbiak leszaporítása is megkezdődött.

2022-ben a Márk Rosarium felkerült a Vas Vármegyei Értéktárba, így a Hungarikum Bizottságnál lehetőség van pályázatok beadására. Az idei rózsanapok ennek révén valósul meg. Tavaly vette fel a rendezvény a Georgina nevet, mivel az acsádi egykori Szegedy-kastély utolsó tulajdonosa Szegedy Georgina volt. Életrajzírója Kelbert Krisztina történész, aki a programsorozat fővédnöke is.

Kisfilm is készül a kertről, kiemelve azt a tizenhat Márk Gergely által nemesített rózsafajtát, amelyek elnevezésükben vasi településekhez, személyekhez kötődnek.

ZENESZÓ HÁZI FINOMSÁGOKKAL

Kerti kalandjainknak zenei aláfestést ad Doblhoffer Zsanett gitárjátékkal kísért éneke, a konyhában pedig készül a túros csusza, mákos csík, sajtos tekercs, Lajcsi szelet, és amíg az ember várakozik, jól esik egy erős fekete, rózsamintás csészében kínálják, kortyolgatni a fák alatt a kis kerti asztalnál csupa-csupa romantika.

Aki lemaradt, még pótolhatja, hiszen június 8-án ismét Georgina Rózsanap az acsádi Márk Rosariumban.

“Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.”

Antoine de Saint-Exupéry

Nyitókép: látogatók az acsádi Márk Rosariumban a Georgina Rózsanapokon június 1-én