Happening

Ruhákba varrt titkok, családi emlékek – Tárlatvezetés Zoób Kati divattervezővel

Sopronban, a GYIK Rendezvényházban különleges kiállítás nyílt július 7-én. Repertoár címmel Zoób Kati divattervező csodálatos alkotásainak tárlata bűvöli el a kézművesség ezen válfaja iránt érdeklődőket.

Megnyitó előtt fél órával már gyülekeznek a látogatók a GYIK Rendezvényház előterében. Sokan kíváncsiak a sümegi születésű divattervező, Zoób Kati, a Katti Zoób divatmárka megálmodójának retrospektív kiállítására, a Repertoárra, ami immár öt éve különböző összeállításokban járja az országot.

– Anno a márka 25. születésnapjára raktuk össze először ezt a tárlatot – mondta Zoób Kati -, új helyre költöztünk, a költözés rákényszerített bennünket a rendrakásra és rájöttünk milyen értékes archívumunk van, amit meg kell mutatnunk a világnak.

A Repertoár mintegy 150 darab ruhakölteménnyel a Vigadóban debütált. A kiállított ruhák a márka legfontosabb motívumaihoz kötődnek, a Vigadóban egy hónap alatt több mint 4000 látogató tekintette meg, kampánya egyébként nem volt.

A Sopronba érkezett kiállítás a GYIK Rendezvényház újranyitása után az első nagyszabású kiállítás, a Katti Zoób ruhaarchívum kb. fele látható itt, a tárlat szlogenje pedig: A hűség örök trend. És hogy honnan jött ez a hívószó, arról a GYIK Rendezvényház vezetője, Rádonyi Zsanett mesélt:

– Kati kérte találjunk ki egy jó címet. Én soproni vagyok, soha nem költöznék el innen, Sopron A leghűségesebb magyar város, és a hűség jelzőt a divatra is lehet alkalmazni.

“ELDUGTAM, HOGY NE VEGYÉK MEG”

Stöckert Tamás önkormányzati képviselő humorosan megjegyezte: kissé zavarban van, mert még nem mondott nyitóbeszédet ilyen sok pompásan felöltöztetett hölggyel szemben. – Bár a Soproni Ünnepi Hetek július 7-én zárja kapuit – fogalmazott Stöckert Tamás -, de a Repertoárral ezt az ünnepet meghosszabbítjuk augusztus 28-ig.

Zoób Kati örömét fejezte ki a sok-sok érdeklődő láttán, és a hűség kapcsán kiemelte:

– Én hűséges természet vagyok, ezek a ruhák azért vannak még meg, mert eldugtam, hogy ne vegyék meg őket.

HOZZÁ LEHET NYÚLNI?

2024-ben ünnepli a 30. évfordulóját a Katti Zoób divatmárka. – A tárlat tulajdonképpen egy márkatörténet, egy közösség munkatörténete, visszaemlékezés melyik anyagot hol és mikor vettük, kik dolgoztak ezeken a ruhákon – fogalmazott köszöntőjében Zoób Kati.

Kezdetét veszi az önálló nézelődés. Flitteres ruhába bújt kislányok csodálkoznak rá a fekete hosszú ruhákra, farmer forrónacis tini fotózza a csodás alkotásokat, hölgyek beszélgetnek a ruhák színvilágáról.

– Vajon hozzá lehet nyúlni? – kérdezi egy úr egy másik szemlélődőtől.

ÖSSZEVESZTEK, KI ÖRÖKÖLJE

Elérkezik az esemény csúcspontja: ruhakölteményei között, anekdotákkal, érdekes történetekkel tárlatot vezet Zoób Kati. Nem csupán mesél, megérinti az anyagokat, suhan kezei alatt a téma, legyen az organza, kasmír vagy akár selyem, életöröm sugárzik redőkön, varrásokon, hímzéseken.

Kati hisz abban, hogy ezek a ruhák kiállják az idő próbáját. Az ő értelmezésében a divat egy különleges kézművesség, ami évszázadokon keresztül az emberek sajátja volt, és csak az utóbbi évtizedek kereskedelmi tébolya hogy vegyünk sokat, hordjuk rövid ideig és dobjuk ki.

Suhan kezei alatt az anyag

– Gyerekkoromat átszőtte egy különleges nagymama, az ő meséi és fényképei. Gazdag szókészlettel érzékeltette a Florentin kalap vagy a selyemharisnya fontosságát, így gyermekkoromban elhittem, nekem is ezzel kell foglalkoznom. A nagymamám évtizedeken át tudott ruhákat őrizni, ezért nekem soha eszembe sem jutott, hogy olyan ruhát készítsünk, ami holnapután már nem kell. Ha szépen készítenek el egy ruhát, akkor az idők folyamán bármi is történjen vele, abból mindig marad egy darab, amiből valamikor valaki készít egy díszpárnát vagy terítőt. Így indultam neki a divattervezésnek és azt gondoltam, az a feladatom, hogy nagymamámtól hallott történeteket fűzzem tovább. Idegen nyelvekhez nincs fogékonyságom, de a textil nyelvét magas színvonalon tudom élvezni. A divat nyelvezetével érzékeltetni lehet személyiséget, képességet, hangulatot.

Egy ideje divatlexikont ír a Magyar Kultúra magazinba. Egyik ilyen témához kapcsolódóan a divat és az örökség kérdésével foglalkozott. Régen a ruhákat egy-egy családtag halála után örökölték. Különösen így volt ez a főúri ruhatárak báli ruháival. A ruha családi értékké vált és a családtagok összevesztek azon, ki örökölje.

Ez a ruhaköltemény a kiállítás fő figurája. Távolról rajzos organza ruhának néz ki. Négy függőleges varrás található a ruhán, a minták kengurubőrből vannak ráhímezve. Selyempapírra rajzolták a mintákat, a selyempapírt rátették a bőrrel összeillesztett organzára, és a sok-sok vonalat varrógéppel, milliméteres öltésekkel, közel 200 órán át összevarrták. A bőr mentén kisollóval az organza felül kivágták azokat csíkokat, amelyek nem kelletek. Ma mindenki azt hiszi, hogy ez a ruha lézerrel készült. A 2000-es évek elején a londoni Christie’s felkérésére egy bútoraukcióra készítették. Szerelmi történetet mesél a motívuma: alul az angyalka kezében kalitka, amiből kiszabadul a lány és őt az ördög várja.

Kövirózsa-szoknya. – Sümegi gyermekkoromat idézi – magyarázza Kati -, a sümegi vár környéke tele volt kövirózsákkal, ezért nálunk a kövirózsa-szoknya karakteres dolog.

Vízesés-selyemruha.

Textil hosszanti szála damilból van.

Minden mozdulatra másképp tükrözi az anyag a fényt.

35 méter vágatlan anyag eme ruha szoknyája.

Félbehajtott anyag.

– Csigavonalban felvarrtuk egy alapra, és bármikor le tudjuk bontani és felcsavarni.

FINOMAN MEGMUNKÁLT = LUXUSHOLMI?

Minden ruhának megvan a maga korszaka, és Kati életében egy-egy történetre épülve született meg. A ruha képes a személyiség építőjévé válni. Kortalan darabokkal az ember a maga kortalanságát fejezi ki. Ezt a kortalanságot hozza a minőség, a gazdag anyaghasználat.

Rózsamotívumuk úgy született, hogy Kati az akkor 70 éves édesanyját megkérte, gyöngyözzön körbe minden domborúra szőtt rózsát egy ruhán. – Először azt hittem visszautasítja, de pár hét múlva kézhez kaptam a körbegyöngyözött rózsákat – emlékezett vissza Kati erre a kedves történetre.

Kati szenvedélyesen szereti még kimondani is, hogy kasmír, moher, selyem, és kitért arra is, hogy manapság a finoman megmunkált darabokat luxusholminak titulálják. Meggyőződése szerint visszatér még az a világ, amikor a szépen varrt ruhák ismét természetesek lesznek.

Visszatér még az a világ, amikor a szépen varrt ruhák ismét természetesek lesznek.

FRUZSI SZAMARAI

Leánya Fruzsi, 1985-ben nehezen akart megszületni. Ahogyan anno mondták: túlhordta. Még állapotos volt Fruzsival, amikor bábkészítőként dolgozott, Süsü feleségét készítette textilből otthon. Kigondolta, ha Fruzsi világra jön, életerős lesz, minden születésnapjára kap tőle egy szamarat.

Volt, hogy a pólójára nyomtatták a szamarat, 13 éves korában 13 textilszamarat varrtak össze, Fruzsi kedvenc filmje, a Mátrix évében pedig fekete, bokáig érő szamaras kabátot kapott a leány.

– Elkezdtem olyan ruhákban is gondolkodni, ahol a betű is különleges jelentést kap. Családom egyik fontos történetét kötényre nyomtattuk. Nagyapám nagyanyja az 1800-as évek közepén küldött a fiának egy levelet, olyan szövegezéssel, hogy szeretett kedves fiam, édes Gyulám, hallottam hogy hazajössz. Ez a levél került a kötényre. Fruzsi pedig 9 évesen írt egy verset a házról, amit vidéken néztünk meg, városból akartunk kiköltözni. Kert a vers címe, nekünk is lesz kertünk, sóska, répa, saláta – vetette papírra Fruzsi. Ezek fontos írások, és ha rátesszük ruhára, tűnhet magas művészetnek, de az én életemben ez egy levél Fruzsitól.

A betű is különleges jelentést kap

KÉZMŰVES ÖRÖM

Sok személyes gondolat, titok és családi emlék él ezekben a ruhákban. – A divat sok hangszeren játszik – mondta Kati -, hiszek benne hogy ez a fajta kézművesség öröm, érték, erős kommunikáció és örökség.

Zoób Kati Repertoár című retrospektív kiállítása Sopronban, a GYIK Rendezvényházban augusztus 28-ig látogatható.

Július 7-én a tárlatmegnyitón Aba-Nagy Zsuzsanna hárfaművész zenélt.

“Kívánom, mindannyiuknak legyen olyan élménye, hogy valamit nagy szeretettel tudnak csinálni.”

Zoób Kati

Nyitókép: Zoób Kati tárlatvezetése július 7-én Sopronban, a GYIK Rendezvényházban.