Happening

Sevi ve özgürlük, avagy Petőfi-vers többféle nyelven az országjáró buszon

2024-ben is úton a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára létrehozott utazó kiállítás, amely a nagyszerű költő munkásságát interaktív módon, átalakított autóbuszon viszi el a közönségnek.

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a vasi Torony település adott otthon a Petőfi-busznak. Petőfi Sándor életének legfőbb momentumai szórakoztató formában tárulnak a látogatók elé, gyermekek és felnőttek egyaránt élvezhetik eme rendhagyó irodalmi tárlatot.

Petőfi-busz, Fotó: pim.hu

Felszállunk a buszra, és az ülések helyett fatáblákra rögzített információk változatos megjelenési formája tárul elénk. Puzzle-ből összerakhatjuk Az Alföld című verset, titkos rekeszekben megbúvó táblácskákat húzhatunk ki, faszerkezetre erősített Petőfi verseket lapozhatunk, de van itt sakktábla-gombbal nyitható ajtó, és kulcslyukon át vibráló Nemzeti dal is.

Persze a gyerekek számára a legizgalmasabb a busz vége, ahol meghagyták az “ötös ülést” és két érintőképernyős számítógépen különféle Petőfi-tudnivalók között böngészhetünk, mint pl. mely városokban járt, milyen emléktárgyak maradtak utána, és a Szabadság, szerelem! című versét rengeteg nyelvre lefordítva olvashatjuk vissza.

Érdemes nyomon követni a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapját, ahol tájékoztatást kapunk a busz soron következő megállóiról.

Petőfi Szabadság, szerelem! című verse török nyelven