Sorok között

Számítástechnikai nyilvántartó-és mérőrendszer gyártó Társaság: nem csoda hogy nevet váltottak

Száz évvel ezelőtt, 1924. február 14-én változtatott nevet a ma is IBM néven futó vállalat.

HOSSZÚ VOLT A CTR

Az 1911-ben New York állam Endicott városában alapított társaság négy korábbi cég egyesülésével jött létre Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) néven. Különféle gépeket – például kereskedelmi mérlegek, hússzeletelők, ipari időrögzítők – gyártottak eladásra és bérbeadásra.

Első vezérigazgatója, Thomas J. Watson olyan professzionális, ügyfélszolgálatra összpontosító értékesítési konvenciókat dolgozott ki, hogy a bevételük az első négy évben elérte a 9 millió dollárt és a vállalat több kontinensre is kiterjeszkedett.

Watsonnak nem tetszett a kötőjeles, hosszadalmas cégnév, ezért azt 1924. február 14-én a komolyabb csengésű International Business Machines-re változtatta. A Nemzetközi Üzleti Gépek elnevezés valóban igényesebb hangzású.

Részlet a Silicon TV IBM vállalat története című dokumentumfilmjéből

IPARI KUTATÁSI SZERVEZET

Napjainkban több mint 170 országban van jelen az IBM. 19 kutatóintézettel rendelkezik, 1993 és 2021 között tartotta a rekordot a legtöbb éves egyesült államokbeli szabadalom tekintetében. 2022-ben a vállalat 150 000 szabadalommal rendelkezett.

2005-ben eladta a Lenovo csoportnak a személyi számítógép-részlegét, és azóta szoftverekre, szuperszámítógépekre, számítástechnikai szolgáltatásokra és tudományos kutatásokra koncentrál. Szuperszámítógépei folyamatosan a világ legerősebbjei közé tartoznak.

A világ legnagyobb munkaadói közé tartozik, 2022-ben több mint 297 900 alkalmazottat tartottak nyilván. Az IBM a világ egyik legnagyobb ipari kutatási szervezete, bár bevételét tekintve csak a hetedik legnagyobb technológiai vállalat a Fortune 500 2022-es kimutatása szerint.

Nyitókép: IBM 704 típusú elektronikus adatfeldolgozó géppel dolgozik két munkatárs a Langley NACA központban 1957-ben, Forrás: wikipédia