Kegyelemdöfés

Szemmel öl, ha nem veszünk semmit

Illetve megvető a viselkedése, ha nem vagyunk eléggé jólöltözöttek és jólfésültek. Legrosszabb esetben észre sem vesz bennünket a mobiltelefonja mögül.

LEKEZELŐ BÁNÁSMÓD

Mindenki ismeri a jelenetet a klasszikusnak számító Pretty Woman filmből: a ledér holmikat viselő Julia Roberts betér egy elit ruhaüzletbe, ahol lekezelő bánásmódot kap az eladónőktől. Persze amikor másnap arisztokrata dáma öltözetben ismét megjelenik, az eladók azon túl hogy fel sem ismerik, csupán az előkelő látványa miatt körbeajnározzák.

Ominózus jelenet a Pretty Woman című filmből

A NÉZELŐDÉS ÁTKA

Hasonlóan fölényeskedő szituációba keveredhetünk, ha már húsz perce csak nézelődünk (és erre már a belépéskor elhangzott Mit szeretne?-kérdésnél felhívjuk az eladó figyelmét) és láthatóan nem találunk ízlésünknek megfelelő akármit. Ilyenkor előfordulnak a megvető Nem talált semmit?, és Máskor talán nagyobb szerencséje lesz!- kijelentések, aztán a távozásunkkor kiejtett Viszontlátásra! búcsúszavunk válaszreakció nélkül marad.

Különösen növeli eme helyzet pikantériáját, ha kicsi üzletben egyedüli vásárlóként vagyunk jelen, a ruházatunk ódivatú, kopottas vagy polgárpukkasztó (nem összekeverendő a piszkos, szakadt ruházattal!!!), tíz napja nem mostunk hajat, ráadásul rossz vevő módjára már elég régóta csak bámészkodunk, tanakodunk. Ezt a szituációt az eladó lopásgyanús helyzetnek aposztrofálhatja.

SOKAT TÖRŐDIK VS. NEMTÖRŐDÖM

Jómagam nem szeretek visszatérő vásárló lenni ott, ahol első alkalommal percenként kérdezte az eladó: mit keresek, miben segíthet. Nézelődöm. Nézelődöm, mert az alapos nézelődés ihletet adhat, de zavaró tényező az állandó nyomomban sertepertélés, kérdezősködés és a feltételezés, hogy ha egy percen belül nem vásárolok, bizonyára valamit meg akarok lovasítani.

Persze amikor konkrét tervvel állítok be az üzletbe, akkor az eladó a mobiljába merül, csetelget, telefonon az esti menüről értekezik a rokonával vagy a másik eladóval a Sztárbox aktuális adását vesézi.

FIZESS, HA CSAK NÉZELŐDSZ!

Barcelonában a Queviures Múrria prémium minőségű élelmiszeripari termékekkel kereskedő üzlet, ha nem veszel semmit, távozáskor a nézelődésért öt eurót kér. Állításuk szerint ezáltal jelentősen csökkent a csak egy fénykép kedvéért betérő turisták száma.