Happening

Szívhez a gyomron át: fánksütés Éva néniékkel, Valentin napján

„Szerelmes szívek” – énekelte anno Szandi, de a párnán díszek szöveg helyett inkább a tálcán fánkok mondatot dalolhattuk volna 2025. február 14-én a Szombathelyi Vásárcsarnokban, ahol Bálint-nap, vagyis a szerelmesek ünnepe alkalmából fánksütés-és kóstoló várta a látogatókat...

…hiszen a mondás szerint a szívhez a gyomron át vezet az út, ezt jól tudja Stőgerné Barti Edina is, aki az Édes Pillanatok elnevezésű esemény lelkes szervezőjeként bepillantást engedett a fánksütés rejtelmeibe. Segítői is akadtak, Ági, Panni és Éva néni kora reggel álltak neki a tészta összeállításának, dolgoztak kézi erővel és munkára fogták a dagasztógépet is.

Rumi Lászlóné Éva néni rendszeres vásárló Edina pékségében. A fánksütésre Edina kérte fel, és Éva néni szívesen látott neki eme ízes feladatnak. Korábban szakácsnőként dolgozott a MÁV óvodában és a Szűrcsapó úti bölcsődében. Anno Éva néni nagymamája forgácsfánkot sütött farsang idején, nagy hagyomány volt a fánksütés, Éva néni is szeret farsangi fánkot készíteni, idén már többször sütött a családjának.

– Nem minden esetben szalagos a fánk, mondtam is a gyerekeimnek, hogy ha nem lenne kellően szalagos, vegyenek hozzá szalagot – mesélte nevetve Éva néni.

Éva néni és az egyik adag megkelt tészta

ÉRTÉK AZ EMBERI KÉZ MUNKÁJA

1 kg liszthez 5 dkg élesztő, 6 dl tej, 5 dkg vaj, 5 tojás sárgája, vaníliás cukor, citromhéj, pici só, pici rum és ízlés szerint még cukor kell. A piaci Édes Pillanatok rendezvényen mintegy 200 darab fánkkal készültek az asszonyok, több tálkára való finomság várta a vendégeket.

Éva néni a már megkelt tésztára három keresztet tett, ezt édesanyjától tanulta, hogy Isten áldja meg a tésztát és finom legyen. Gyúrótáblán kézzel még egyszer jót átdolgozta, következett a sodrófás hadművelet, majd a szaggatás.

Maga a sütés már nem a kulisszák mögött, hanem a piactéren, Edina üzlete előtt történt. A csodás illatok és az isteni ízek sok-sok embert vonzottak, kicsik és nagyok kóstolták a frissen sült farsangi fánkot, amelyhez a szervezők különféle ízű lekvárokat is kínáltak.

Polákovics Mariettától, a piac vezetőjétől megtudtuk, hogy a Vásárcsarnok 2025-ben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, egész évben tematikus rendezvényekkel készülnek, ilyen a Valentin-napon szervezett Édes Pillanatok is. A hagyományok őrzésének és az újdonságok felfedezésének helyszíne a piac, ahol generációról generációra adják át azt az értéket, amit az emberi kéz munkája és a helyi termékek jelentenek.

És ha már Valentin-nap: Marietta virágokkal köszönte meg Edina és az asszonyok fánksütő aktivitását.

Nyitókép: Éva néni fánkot süt a piacra látogató közönségnek 2025. február 14-én, a Valentin-nap alkalmából rendezett Édes Pillanatok rendezvényen.