Happening

Szóvarázs mögött mondanivaló: megalakult a Joyce Club

Szombathelyen a 2024-es Bloomsday ünnepségsorozat részeként június 14-én fektette le alapjait a tehetséges vers-és prózaíró fiatalok (és idősebbek) csapata, a Joyce Club. Honlapunk a klub második találkozóján vett részt, június 15-én a Szimfónia Kávézóban.

Szöveg és olvasó találkozása, mély empátia egymás iránt, és a nagy bátorság, hogy az asztalfiók után megtörténik a nyilvánosságba belépés, alapjáraton így foglalhatnánk össze egy irodalmi klub születését.

Kamaszkorunkban hiányzott az irodalmi műhely, nem volt lehetőség, hogy műhelymunka keretei között mutassuk meg egymásnak az írásainkat – mondta bevezetőjében Fehér Renátó költő, a Joyce Klub egyik műhelyvezetője, aki társával, Vincze Bence íróval osztozkodik e nemes feladaton.

Fehér Renátó költő Szombathelyen született 1989-ben. Irodalom- és kultúratudomány szakon diplomázott az ELTE-n 2014-ben. Ugyanebben az évben jelent meg első verseskötete, a Garázsmenet, amelyért Zelk Zoltán-díjat kapott. Verseit több nyelvre is lefordították. 2018-ban adták ki Holtidény, 2022-ben Torkolatcsönd című köteteit. 2022-től a Hévíz folyóirat főszerkesztője. 

Vincze Bence szintén szombathelyi születésű. Magyartanár és orosz nyelv és kultúra tanára végzettségeket szerzett az ELTE Savaria Egyetemi Központban. A Nyolc Ág Művésztábor főszervezője. Számos irodalmi portálon jelentek meg írásai, 2023-ban Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjat nyert. Jelenleg első, Megbocsátás munkacímű regényén dolgozik.
Vincze Bence (fent középen) és mellette Fehér Renátó

VISSZAJELZÉSEK

Renátó és Bence a szerzett tapasztalataik révén a hagyományos szövegműhely keretében segítik az írásfejlesztést, és a jelenlévők egymásnak is kölcsönösen javaslatokat tesznek, segítő szándékú kritikákat fogalmaznak meg egy-egy saját alkotás kapcsán.

A klubfoglalkozást megelőzően a tagok e-mailben bemutatkozót és eddigi írásaikból szövegmutatványt (maximum 8000 leütés) küldtek Renátóéknak. Ezeket a szövegeket minden résztvevő kézhez kapta és a műhelymunka során ki-ki a sajátját felolvasta, majd közösen megbeszélték az adott írás erősségeit, valamint javítási lehetőségeit.

– Egy szöveg nem csak elbeszélni akar – mondta Vincze Bence – hanem benne van a szépirodalmi törekvés is. Bence szerint a kortárs magyar irodalomban kevesen foglalkoznak a nyelvteremtéssel, így külön öröm, ha valaki beszélő neveket ad az alkotása szereplőinek, mint például a műhelyfoglalkozáson István művében Tintásagancs.

Renátó kiemelte: a személyes motívum tétet ad a műnek, és ebből a személyesből bontakozik ki az egész.

SZEPTEMBERTŐL FOLYTATÓDIK

Minden írás az olvasással kezdődik, ezért Bence és Renátó fontosnak tartják, hogy olvassunk olyan szerzőket, akiknek munkáiban megtaláljuk a magunk otthonosság érzetét. A résztvevők figyelmébe ajánlottak is magyar és külföldi írókat, és Weöres Sándorról is megtudtunk műhelytitkot.

Weöres anno egy interjúban mesélte, hogy azért tudott nagy költővé válni, mert amikor olvasott egy már híres költőtől írást, utána ő maga is papírra vetett egy stílusgyakorlat verset.

Bár a Joyce Club most nyári szünetre megy, de a tagok kaptak házi feladatot. Ki kell lépni a komfortzónából, tehát aki eddig verseket faragott, írjon most prózát, aki pedig prózát, írjon verset.

Szeptembertől pedig folytatódik Szombathelyen az irodalmi műhelymunka Fehér Renátó és Vincze Bence vezetésével.

“Tudom szeretni ha törekszik a szöveg a szépirodalomra.”

Vincze Bence

“Szóvarázs mögött mindig legyen mondanivaló.”

Fehér Renátó

Nyitókép: Joyce Club Szombathelyen, a Szimfónia Kávézó udvarán, 2024. június 15-én