Happening

Tábort vertek a huszárok Herényben a 175 éves tavaszi hadjáratra emlékezve

Február 10-én a huszároké volt a szombathelyi Béke tér a herényi városrészben.

Előadások, kiállítások, tárogató zenéjére koszorúzás és közös sütés a Császár-Huszár ezreddel, többek között ezek várták a látogatókat az 1849-es tavaszi hadjárat emlékére rendezett ünnepségen.

– Amerre a hadjárat útvonala ment, sok helyen kedvet kaptak a hagyományőrző csapatok létrehozásához – mondta a történelmi lovas egyesület megalakulásáról tartott előadásában Fülöp Tibor Zoltán rendezvényigazgató.

Fülöp Zoltán Tibor előadása a hadjárat útvonaláról

HAGYOMÁNYŐRZŐK HA ÖSSZEGYŰLNEK

Tábori konyhában sült az étel, kardok kerültek elő és szólt a nádnyelves tárogató. A Klapka György Lovas Polgárőr Hagyományőrző Egyesület, a Kis Huszár Tagozat, az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület és a Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület képviselői gyűltek össze, hogy emléket állítsanak a 175 évvel ezelőtt történt eseményeknek.

1989-ben rendezték az első tavaszi hadjárat emléktúrát, és Fülöp Tibor Zoltán előadásából megtudtuk, hogy a régi paraszti világ “utolsó mohikánjának”, Jakab Lászlónak a temetésén 300 huszár vett részt és azóta sem volt ilyen temetés.

KOSZORÚZÁS TÁROGATÓ ZENÉJÉRE

Korabeli plakátok, újságok, térképek, könyvek és fegyverek tárlatát szemlézhette a közönség a Herényiek Házában, az udvaron pedig megkóstolhatta a huszártábor kordésütő munkájának ízletes eredményeit.

Lovagolni és póni lovakkal kocsikázni is lehetett a hagyományőrző csoportokkal, akik Avas Bendegúz tárogatós zenéjére koszorút helyeztek el a helyi hősi emlékmű előtt.

Nyitókép: huszárgyerekek pónival kocsikáznak