Happening

Tálkák, ceruzatartók készültek négykezes módszerrel, korongon

Április 26-án a szombathelyi Herényi Virágút rendezvény egyik hangulatos programján, az agyagozáson jártunk.

Patyi Ildikó kézműves foglalkozásán a Herényiek Házában délután 13 órától ügyes kezek formálták a tálkákat, ceruzatartókat. Ildikó több éves gyári munka után 2011-ben az Egyházmegyei Karitásznál kapott lehetőséget, hogy a fazekasságot ismertesse meg kicsikkel és nagyokkal.

– Lényeges szerepet kap az agyagozás a Karitász nyári napközis táboraiban, ahol a gyerekekkel közösen alkotunk, és mindig igyekszem úgy csinálni, hogy a gyerekeknek az legyen az érzése, ők egyedül csinálták – mesélte mosolyogva Ildikó.

Műhelytitkokat is megtudtunk. Az agyagot először úgy kell megdolgozni, hogy a levegő kimenjen belőle. Felhúzzuk, majd lenyomjuk a korong közepére helyezett anyagot, a folyamatos fel-le mozgatás által az agyaglemezkék egymáshoz simulnak és egyenletesebb lesz a textúra. Kézzel érezhető van-e benne még levegő, tehát addig kell fel-le nyomkodni, amíg az összes levegő távozik. Ha maradna benne levegő, akkor himbálózna az edény.

A megmunkálás során két oldalt lazán megfogjuk az agyagot, közepére lyukat nyomunk és kitágítjuk. Ügyeljünk arra, hogy alul a korongon is maradjon agyag. Majd lassan simítjuk felfelé, egyik kezünk belül, másik kívül. Formára alakítjuk óvatos, lassú mozdulatokkal.

Csíkot is vághatunk bele késsel, díszítésnek. Az elkészült edényt damillal választjuk el a korongtól. Szabad levegőn 2-3 nap alatt kiszárad. Száradás után jön a festés, majd az első égetés kemencében 960 fokon, ezt zsengélésnek hívjuk. Ezt követően a mázazás jön, már magasabb hőmérsékleten, 1040 fokon.

Nyitókép: Patyi Ildikó és Gergő agyagedényt készítenek a Herényiek Házában 2025. április 26-án