Happening

Taps, dal, meditáció, ukulele – gyakorlati zeneterápia a Reumaklubban

Zenés foglalkozáson jártunk az idén 15 éves Vas megyei Reumaklubban.

– Olvastam betegsegítő szervezetekről, és hasonló itt a megyében nem működött, így beszéltem a reumatológusommal, aki segített a klub létrehozásában – mondta Rozán Eszter okleveles biblioterapeuta, a Vas megyei Reumaklub vezetője, aki gyakorlati zeneterápia órákat is tart a résztvevőknek.

CÉL A BETEGEDUKÁCIÓ

Sok előadást, kirándulást, közös ünnepléseket szerveztek az elmúlt 15 évben. A jelenleg 10-15 taggal működő klub tartott már olyan előadás-sorozatokat is, ahová neves szakembereket hívtak a reuma témakört érintő különféle területekről.

Elsősorban a betegtájékoztatás és edukáció a klub célja, de természetesen ezen túl a baráti közösség is nagyon fontos, jó kis csapat alakult ki.

Egyik ilyen közösségformáló tevékenységük a gyakorlati zeneterápia, ahol zenés-dalolós-meditatív feladatok révén emelkednek felül a hétköznapi mókuskeréken. Foglalkozásaiknak a szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda épülete ad otthont.

Rozán Eszter ukulelén játszik a gyakorlati zeneterápia foglalkozáson 2024. március 22-én

JÉGTÖRŐ KEZDÉS

Eszter a terápia első gyakorlataként eltapsolt egy dallamot, amelyről a mellette ülőnek ki kellett találni, vajon milyen kérdés lehetett ez a dallam. A válasz tapsolt dallammal érkezett és a csoport minden tagja így mutatkozott be.

A szakirodalom ice breakingnek, vagyis jégtörő gyakorlatnak nevezi ezt a folyamatot, ami tulajdonképpen egyfajta szorongásoldó, kedves ismerkedés.

Meghallgatták Hernádi Judit klasszikusát, a Sohase mondd című dalt, előkerültek a hangszerek, ukulele, triangulum, csörgődob, és a kis csoport közösen elénekelte a nótát.

UTAZÁS A BELSŐ KERTBE

Meditatív háttérzene, szemlehunyás, lassú légzés, kezek a combon, hát a széktámlához dől. Irányított meditációval, Eszter instrukciói mellett a résztvevők gondolatban kisétáltak a virágos, napsütötte kertbe, a belső kertjükbe.

Ez a tízperces lazító gyakorlat fájdalomcsillapító, stresszoldó hatással bír. Mindenki mesélt a meditáció során elképzelt kellemes élményeiről, volt, aki legszívesebben tovább maradt volna a képzeletbeli kertben.

Levezetésképpen a csoport eldalolta Az utcán című Illés-slágert.

GYAKORLATI ZENETERÁPIA A REUMAKLUBBAN:

Nyitókép: Ukulele is felkészül a gyakorlati zeneterápia foglalkozásra