Happening

Teszi a dolgát a természet Ambrózy valaha szebb napokat látott kastélykertjében

Rendkívüli nyílt napot tartottak február 24-én a tanakajdi Ambrózy-kastély parkjában. Úgy érezhettük magunkat, mint Mary Lennox A titkos kert című regényben.

Immár második alkalommal tárta ki kapuit az egyébként nem látogatható park, 2023-ban is hóvirág-nyílás idején jöhettek az érdeklődők bejárni a természetvédelmi területet.

– Amíg a kastélyban még aktívan működött a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás, az ott dolgozók mesélték, milyen szép a parkja, így felvetődött az ötlet, hogy lehetne szélesebb közönség számára is nyílt napot tartani – mondta el érdeklődésünkre Borosné Odor Andrea, a Tanakajdi Közösségi Tér művelődésszervezője, a nyílt nap megálmodója.

Ambrózy-kastélya rajzolódik ki a fák mögött

KIS TÖRTÉNETI KITEKINTŐ

1820 körül klasszicista stílusban épült a kastély az Ivankovich-család megbízásából. Tőlük 1869-ben vásárolták meg az Ambrózyak és valódi hőskorát Ambrózy-Migazzi István gróf idején élte, aki mint a magyar botanika kiemelkedő alakja szó szerint felvirágoztatta a másfél hektáros területet.

Talajszinten olyan növényeket telepített, amelyek jól tartják a nedvességet, és a cserjeszint valamint a fák révén tökéletes önfenntartó rendszert hozott létre. Vannak itt – többek között – cédrusok, páfrányfenyők, hamis ciprusok, vadcitrom-fa, különféle borbolyák, medvehagyma, krókuszok, magyal, téltemető, és természetesen rengeteg hóvirág.

Ambrózy halála után, rendelkezésének megfelelően a kastélyban a Szalézi Szent Ferenc Társaság Szent István király Tartományi Szerzetesrend rendházat működtetett 1945-től 1950-ig, az épület államosításáig. Ezt követően évtizedekig a vasi Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás használta, de nemrég ők is kiköltöztek.

Ifjú látogató érdeklődik a kastély iránt

TESZI A DOLGÁT A TERMÉSZET

Kormányhivatali engedéllyel valósult meg a nyílt nap szimpatikus ötlete, idén is sokan voltak kíváncsiak Ambrózy valaha szebb napokat látott kastélykertjére. Nem csupán tanakajdiak érkeztek, hanem a környező városokból, Szombathelyről, Kőszegről is jöttek érdeklődők.

“Az egész kertet téli, barna fű borította, és a fűből egész bokorerdők nőttek ki” – olvashatjuk Burnett: A titkos kert című művében, és ez a leírás helytálló az Ambrózy-kert esetében is.

Maga az épület nem látogatható, és a park is behatóbb karbantartást érdemelne, jelenleg a természet teszi a dolgát: burjánzik mindenfelé.

Az első vendégeket Both Gyula okleveles agrármérnök vezette körbe. Tőle tudtuk meg, hogy Ambrózy még a nizzai korszakából hozott ide rengeteg növényt, és a kedvenc padját egy citromillatú fa alá helyezte el.

Reméljük, hogy Ambrózy-Migazzi István botanikai munkássága nem vész el, és az utánunk következő nemzedékek is élvezhetik a gróf legfőbb életcélját:

Semper vireo – örökké zöldellek.

ÉLETKÉPEK AZ AMBRÓZY-KASTÉLYPARK NYÍLT NAPJÁN:

“ÖRÖKKÉ ZÖLDELLEK”:

Nyitókép: burjánzik a természet az Ambrózy-kastély parkjában