Happening

Tetszés szerint: dél-olasz utcai síposok ritmusára

Zenés adventi készülődés hagyománymustrával, így foglalható össze a soproni Lenck-villában november 26-án tartott kamarakoncert.

Händel oboaversenye, Bach Brandenburgi versenye és természetesen az elmaradhatatlan Karácsonyi concerto Corellitől csendült fel az impozáns, 19. századi nagypolgári villa pazar étkezőjének falai között, a Lenck-villa Kamaraegyüttes jóvoltából.

Lenck-villa Kamaraegyüttes a pazar, 19. századi nagypolgári villa étkezőjében

ADVENTI SZERELMI JÓSLATOK

Érdekes, karácsonyhoz kapcsolódó népszokásat elevenített fel a zenedarabok közti szünetekben ifj. Nemes András, a Soproni Múzeum munkatársa. Advent tulajdonképpen készülődés Krisztus eljövetelére, a fény megérkezésére, vagy ahogyan a keleti keresztény egyház mai is tartja: a Nap eljövetele.

– A böjti szokásokon túl – mesélte András -, kötődnek az adventhez szerelmi jóslások is. Ilyen például a gombócba rejtett cédula, és amelyik gombóc leghamarabb jön fel a víz felszínére, az lesz a jövendőbeli neve. Vagy: ha egy ágat levágnak, vízbe teszik és karácsonyig kizöldell, a hölgy megtalálja következő évben az élete párját

KARÁCSONY ESTÉJÉRE ÍRÓDOTT

Az olasz barokk zene kiváló képviselője, Arcangelo Corelli az 1700-as évek elején írta a ma is népszerűségnek örvendő G-moll concertót, ami Karácsonyi concerto néven vált ismertté. A névválasztás prózai oka: maga a zeneszerző a műremek kottájára a következőket jegyezte fel:” karácsony estéjére íródott”

Két hegedű és egy gordonka játékára válaszol a teljes zenekar. A lassú kezdést a basszus mozgalmassága váltja fel, majd virtuóz hegedűszólam és ismét visszatér a lassú szakasz.

Az ötödik tétel a “tetszés szerint” megnevezést kapta, a dél-olasz utcai síposok békés, falusi hangulatot idéző hangszeres kompozícióját szólaltatja meg.

Corelli Karácsonyi concertója a szerző legismertebb műve, az ünnep közeledtével a komolyzenei koncertek elmaradhatatlan darabja.
Lenck-villa Kamaraegyüttes: Corelli karácsonyi concerto