Happening

Titkosírás is készült az idősek otthonában tartott művészeti alkotótáborban

2023 nyarán ünnepelte 10. évfordulóját a Bogáti Alkotótábor. A munkákból Szombathelyen az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszékén, a Zero Galériában nyílt kiállítás február 21-én.

– Idősek és fiatalok találkozása ez az immár nagy múltú esemény, az otthon lakói is szerepelnek a hallgatók alkotásaiban – említette megnyitóbeszédében Dr. Lenner Tibor egyetemi docens, az ELTE BDPK igazgatója.

Május vége és június közepe között a bogáti szociális intézmény területén tartják a Bogáti Alkotótábort. Kép forrása: wikipédia

MŰVÉSZET ÉS TERÁPIA

Bogát városrész Szombathelyen. Itt található az 1892-ben, cottage stílusban épült kastély, ami eredetileg Batthyány gróf vadászkastélya volt. Az épület 1952 óta szociális intézményként működik, a Fővárosi Önkormányzat Szombathelyi Idősek Otthona.

Vass Péter, az intézmény vezetője elmondta, hogy az idősek számára hatalmas élmény a diákok érkezése, hónapok múlva is beszélnek az alkotótáborról, az otthon lakóinak életét felvillanyozza a hallgatók jelenléte, tulajdonképpen ez egy művészetterápia.

Nagy Gábor György oktató, az alkotótábor vezetője köszönetét fejezte ki az otthon személyzete felé, akik megteremtették a művészeti munka feltételeit, nyugalmat, étkezés biztosítását, helyek rendelkezésre bocsátását.

Balról: Nagy Gábor György, Vass Péter, Dr. Lenner Tibor és Bordács Andrea tanszékvezető a kiállításmegnyitón

MINÉL TÖBBFÉLE ANYAG

Hatalmas gyűjtemény képződött az elmúlt tíz év folyamán az alkotótáborokban. A főszerepet eleinte a kastélypark és a látványmunka jelentette, aztán a hallgatók benépesítették a tágas padlásteret is. A művésztelep erősíti a régióhoz való kötődést és a lakók révén, akik a diákok között járnak-kelnek, emeli a szociális érzékenységet is, valamint tágítja a kreativitást.

Van itt kiszuperált szekrényajtókra festett hegycsúcs, lenyomatok a kastélypark leveleiből, képpé alakított régi televízió, portréskiccek, hullócsillagok, kollázsok és saját jelrendszerű titkosírás is. Ahogyan Gábor fogalmaz: “rá kell venni a diákokat, hogy minél többféle anyaggal dolgozzanak.”

Kiállító Hallgatók: Barabás Leila, Barta Tamás, Fekete Boglárka, Jenei Bernadett, Kusnyár Zsuzsa, Lantos Nóra, Takács Réka Rebeka, Tompos Laura, Tóth Andrea Veronika

VERSENYRE IS VISZIK

Bordács Andrea tanszékvezetőtől megtudtuk, hogy az alkotótábor munkáiból a budapesti Eötvös10 galériában is nyílik kiállítás, és Nagy Gábor György az alkotások közül párat vinni szeretne az ország legnagyobb tudományos rendezvényére, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, vagyis az OTDK-ra.

A Bogáti Alkotótábor kiállítása a szombathelyi Zero Galériában március 30-ig látogatható.

Nyitókép: látogató fotózza az egyik kiállított alkotást