Sorok között

Többször elvitte a Gestapo, neve egybeforrt a gyermekirodalom koronázatlan királya címmel

125 évvel ezelőtt, 1899. február 23-án született a humoros gyermek- és ifjúsági regények kiváló írója: Erich Kästner.

EMIL ÉS A DETEKTÍVEK

Kästner munkáscsaládba született, apja nyeregkészítő, édesanyja cseléd, majd fodrász volt. Anyjával felnőttként is szoros kapcsolatot ápolt, az emigrációt is azért utasította vissza, hogy édesanyját ne hagyja egyedül. Műveiben többször megjelenik az emberfeletti erővel bíró, fáradhatatlan, jó teherbírású anya alakja.

Erich kiváló eredménnyel érettségizett, az egyetemi nyelvtudományi és filozófiai tanulmányait újságoknak küldött cikkek honoráriumából finanszírozta. Rövid idő alatt a kultúra fontos szellemi szereplője lett.

1928-ban jelent meg első és máig legismertebb gyermekkönyve, az Emil és a detektívek. 59 nyelvre fordították le, és csak Németországban több mint kétmillió példányban értékesítették. Sikerének a titka, hogy korszakalkotó módon korabeli helyszínen játszódik a gyermektörténet, amely bőséges humorral hadakozik az ostobaság, a szemellenzős magatartás ellen.

Néhány ismert regény Erich Kästner munkásságából

HÁBORÚ HELYI KRÓNIKÁSA

Írásaiban polgári humanista értékeket közvetített, az érzések őszinte kifejezése, a világos gondolkodás és természetesen a csattanós poénok jellemzőek írásművészetére.

Kritizálta a hitleri rendszert, ezért publikálási tilalom alá került, könyveit elégették, többször elvitte a Gestapo. Szerencsére Svájcban kiadták a regényeit, és ő is emigrálhatott volna, de a németországi események helyi krónikása akart lenni és édesanyját sem akarta magára hagyni.

A második világháború után regényeit filmre vitték, A két Lotti forgatókönyvét is ő írta, és az 1954-ben készített A repülő osztály filmben szerepelt is, önmagát, a történet íróját alakítva. Több irodalmi díjat is nyert, mint például a Hans Christian Andersen-díjat, a gyermekirodalomhoz való maradandó hozzájárulásért.

1974. július 29-én hunyt el Münchenben.

Erich Kästner a macskájával egy, az író életét bemutató dokumentumfilmben

“Vannak emberek, akiknek semmi fáradságot sem okoz, hogy vidámak legyenek. Vannak mások, akiknek ez, akármennyit fáradoznak is, nem sikerül.”

Erich Kästner: Emil és a detektívek

Nyitókép: Erich Kästner A repülő osztály című filmben