Kegyelemdöfés

Túl dö flanc, avagy hová tűnt a klasszikus bringázás

Sisak, mez, kerékpáros cipő, kamásli a mezei bringásokon, rövid távra.

– Hol vannak a kerékpárosok? – tettem fel a csodálkozó kérdést azon a sokadrangú közúton, amely tavasztól kora őszig hemzseg a bringásoktól.

VÉDELEM NÉLKÜL

A 8717-es számú, osztatlan pályás útszakasz Bucsu és Bozsok között kellemes időjárás esetén az autósénál jóval több bringás forgalmat hord hátán, kocsival figyelmesen kell közlekedni a kilométerenként felbukkanó kisebb-nagyobb kerékpáros-csoportok mellett.

Nem így télen. Télvíz idején ezt a közel 9 km hosszúságú utat az autós úgy járhatja végig, hogy csak másik autóssal találkozik. Leszámítva azt az egy-két szilaj kerékpárost, akik még a régi iskola gyermekei, és drótszamarukon nem fog ki sem a 0 fok, sem a hideg szél.

Azt az időszakot juttatják eszembe, amikor még természetes volt az időjárásfüggetlen kerékpározás, és a bicikli nem hobbiszámba ment, hanem a legfőbb közlekedési eszköznek tartottuk. Kivéve irdatlan mennyiségű hó esetén, de a masszív eső és az erős légmozgás nem jelentett akadályt a bringára pattanáshoz…

Ráadásul térd-és könyökvédő, sisak és mez, kerékpáros cipő és kamásli nélkül. Utcai ruhában, puccot nem ismerve…

Jelenet a Tegnap és ma című filmből

KÖTELEZŐ TARTOZÉK

Pozitív hozadéka az új világnak, hogy a kivilágítatlan cajgák korszaka a végét járja. A technikai flancolás eme megjelenése javított a kerékpáros kultúrán. A KRESZ egyébként megengedi, hogy az első és hátsó lámpa a kerékpáros ruházatán is elhelyezhető, és kötelezően írja elő a fényvisszaverő mellény használatát éjszaka, lakott területen kívül az úttesten, vagy rossz látási viszonyok között.

Szintén kötelező a csengő, a piros fényt adó hátsó lámpa, ami villogó is lehet, két egymástól független fék, és legalább az első keréken küllőprizma vagy a gumik mindkét oldalán fényvisszaverő csík.

Szóval inkább a bicó legyen tökéletes, mintsem a bicajos öltözéke hajazzon minél pontosabban Valter Attila outfitjére…

MÁR NEM AZ ÉLMÉNY A LÉNYEG

Hol vannak ma már a klasszikus bringások? Mint az E.T című filmben a kerékpárt mint napi közlekedési eszközt tekerő, és bringával a rendőrautókat is kicselező fiúbanda? Vagy a Tegnap és ma című film lányserege, akik anno a bicajt használták oly rutinosan mint mai társaik a sminkkészletet?

Manapság jellemző, hogy az átlag kerékpárost ruházatilag nem tudod megkülönböztetni a sportolótól. Persze előbbiek hasban hurkásabbak. Külcsínük viszont követi a Tour de France résztvevőinek megjelenését. Áramvonalas sisak, kerékpáros mez, kerékpáros cipő, kerékpáros szemüveg, kerékpáros bizbaz, menő bicikli. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Sok-sok küllem, kevés inger. Már nem az élmény a lényeg…

Jelent az E.T a földönkívüli című filmből

Nyitókép: jelenet a Moliere két keréken című filmből