Happening

Vidéki idill az idősotthonban dolgozó Bernadett festményein

Szombathelyen, a Váci Mihály Általános Iskola aulájában nyílt kiállítás május 9-én Kálovicsné Káldi Bernadett festményeiből.

Radnóti Miklós Hetedik eclogájából választott a tárlathoz címet Bernadett. “Búvó otthoni táj” – írja a költő, és a festményeken valóban a vidéki idill köszönt vissza ránk. Szalmabálák, fák között kacsintgató házikó, hazafelé vezető földút, falusi utcácska.

Vidéki földút, ecsetekkel, festőpalettával

– Egészségügyi végzettségem van, jelenleg egy idősotthonban dolgozom. A festészet hobbiként van jelen az életemben, 4-5 évvel ezelőtt kezdtem vele intenzívebben foglalkozni, a családdal kint voltunk a természetben, és megragadott egy pillanat, amire azt mondtam: ez olyan szép, hogy meg kell örökítenem – mesélte nekünk Bernadett a tárlatmegnyitón.

SZELÍD ZALAI TÁJAKON

Pár kiállításon már jártak a képek, legutóbb Bécsben, az AMAPED-ben (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete), és most Szombathelyre, a Váci Mihály Általános Iskolába érkeztek. Van kötődés, hiszen Bernadett két gyermeke is ebben az iskolában tanult.

– Bernadett kiskorában a nagymamájától sajátította el a tojásfestést, az általános iskolában a rajztanárától kapott instrukciókat, festményein az otthona, a szelíd zalai táj, az ölelkező dombok, a természet szépségei mutatkoznak meg – méltatta köszöntőjében az alkotót Németh Gábor intézményvezető.

Kálovicsné Káldi Bernadett és Németh Gábor a kiálltásmegnyitón

LENCSILÁNY ÉS FURULYA

Kulturális műsor is fűszerezte a tárlatmegnyitót. Cicadalt, mézdalt, Lencsilány-nótát énekelt az iskola alsó tagozatos énekkara, és furulyákon játszott a Szinkópé nevet viselő felső tagozatos csoport.

A kiállítás a 2023/2024-es tanév végéig látogatható a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola aulájában.

“Mások kikapcsolódásképpen olvasnak, vagy zenét hallgatnak, én festek.”

Kálovicsné Káldi Bernadett

Nyitókép: Ifjú érdeklődő a május 9-i tárlatmegnyitón a a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola aulájában.