Happening

Virágok otthonai: Bloomsday-együttműködés Írország és Szombathely között

Háromoldalú kulturális együttműködést írt alá Írország Magyarországi Nagykövetsége, Szombathely Megyei Jogú Város és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány 2024. április 10-én.

Őex. Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövetének rezidenciáján tartották az ünnepélyes eseményt, amelynek célja az immár hagyományos szombathelyi Bloomsday-ünnepségen és a Murális Projektben való szorosabb együttműködés, továbbá az alapítvány műgyűjteményének a Szombathelyi Képtárban történő elhelyezése.

Őex. Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete (középen), Müller Henrik, a magyarországi Leopold Bloom Képzőművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke (balról) és Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere az aláírást követően a dokumentumokkal

“…AZ VOLT A SORSOM, HOGY MAGYARORSZÁGRA KÜLDJENEK”

Őex. Ragnar Almqvist tavaly ősz óta tanulja a magyar nyelvet és a sajtótájékoztató kiváló nyitásaként magyarul olvasta fel köszöntőjét: életének néhány fontos mozzanatát.

Diákéveit a University College Dublinban töltötte, ugyanott, ahol a híres ír író, James Joyce is végzett. Ragnar idegenvezetőként a James Joyce Központban dolgozott, és a feleségével vásárolt közös otthonuk, egy vöröstéglás sorház, 1904-ben épült, abban az évben, amikor Joyce monumentális műve, az Ulysses története is játszódik, és a ház nincs is messze a főszereplő, Leopold Bloom regénybeli otthonától.

Szombathely a legfényesebb Bloomsday-ünnepségnek ad otthont, a város méltán büszke a Joyce-i örökségre. A Murális Projekt kreatív együttműködése az ír és a magyar művészek között pedig megörökíti a regény tizennyolc fejezetét a város házfalain, és hogy ezt támogathatja Írország Magyarországi Nagykövetsége, az örömükre szolgál.

– Így talán mindig az volt a sorsom, hogy Magyarországra küldjenek, a Bloom-ok ősi otthonába, a Virágok otthonába – fogalmazott Őex. Ragnar Almqvist.

SZOMBATHELY A VILÁGIRODALOM TÉRKÉPÉN

Szombathelyen 1994-ben rendeztek először Bloomsday-ünnepséget, ami mára összművészeti eseménnyé vált. Helytörténészek kikutatták, hogy valóban élt a városban Virág nevű család, 2004 óta pedig maga a szerző, James Joyce szobra “lóg ki a falból” Szombathely Fő terén, még hangsúlyosabbá téve a történet helyi szálait.

Hálásak vagyunk Joyce-nak, hogy szerepeltette a regényben Szombathelyt, így felvette a várost a világirodalom térképére – mondta köszöntőjében Horváth Soma.

Ha mind a tizennyolc fejezet képi ábrázolása Szombathely tűzfalaira kerül, ez lesz Közép-Európa legnagyobb szabadtéri kiállítása.

Joyce: Ulysses regénye, dublini szappanok, és a 2023-as év egyik szombathelyi falrajza festményen az ír nagykövet rezidenciáján

MAGYAR MŰVÉSZEK TÁMOGATÁSA

A sajtótájékoztatón jelen volt a Ward család is, akik a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat alapították 2011-ben. Anno a kortárs művészet korlátozott támogatásban részesült és a tehetséges magyar művészek kevés nemzetközi figyelmet kaptak.

Egy Magyarországon kívüli zsűri adja ezt a díjat, amelynek célja a magyar művészet és a magyar művészek támogatása.

Csodálatos együttműködést jelentünk be a Savaria Múzeummal, ahol állandó és bővülő kortárs képzőművészeti gyűjtemény lel otthonra a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány jóvoltából – mondta beszédében Alice Ward.

DÖNTŐSÖK IS PÉNZJUTALOMBAN RÉSZESÜLNEK

Magyarországon a képzőművészeti szféra Budapest-központú, így az, hogy egy ilyen jelentős gyűjtemény Szombathelyre kerül, felhívja a figyelmet a vidéki városok fontosságára.

Lehetőséget kapnak olyan alkotások is, amelyeket nehezen lehet magángyűjteményekbe elhelyezni, és felhívják a pályázók figyelmét arra, hogy ajánljanak fel anyagot a gyűjteménybe.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója hangsúlyozta: jövőbe mutató szerződést írnak alá, a szombathelyi Képtár méltó arra, hogy ez a gyűjtemény hozzájuk kerüljön.

– 2023 óta a díj győztese mellett már a döntősök is pénzjutalomban részesülnek – tudtuk meg Kollár Dalma Esztertől, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány művészeti vezetőjétől.

Kollár Dalma Eszter (bal), Alice Ward, Müller Henrik, Őex. Ragnar Almqvist, Horváth Soma, Csapláros Andrea

PÁLINKA, LÁNGOS, NEGYEDIK FEJEZET

A sajtótájékoztató után a média képviselői kötetlen beszélgetést folytathattak a nagykövettel. Kiderült, hogy ha kedvenc magyar italról van szó, akkor a pálinka ott van az elsők között, a magyar lángos felülmúlhatatlan, Szombathely város címere pedig hasonlít a dublini címerhez.

Az ír és a magyar nemzetnek is hányattatott története van és erős az európai elkötelezettsége.

Sean Walsh ír rendező 2003-ban mozivászonra vitte az Ulyssest, hogy Joyce irodalmi “technikáját” képileg mutassa meg. Walsh szerint Írországban szinte mindenki könyvespolcán ott az Ulysses, de a tizenötödik oldalnál feladják a továbbolvasást. Ezt a nagykövet úr is megerősítette, és azt ajánlotta: kezdjük az olvasást a negyedik fejezettel, mert onnantól már kifejezetten Bloommal foglalkozik. Őex. Ragnar Almqvist kedvence egyébként a tizenkettedik fejezet: A küklopsz.

Kötetlen beszélgetés a média képviselőivel

Írország magyarországi nagykövetének rezidenciája egykoron a nagyszerű Karády Katalin villája volt.

A híres színésznő portréfotói díszítik a rezidencia hallját.

– Én is lefotóztam ezt a falat karácsony előtt – mesélte a házvezetőnő -, mert itt állt a fenyőfa, ezért a képeket levettem és karácsony után a fotó alapján helyeztem őket vissza ugyanoda.

JAMES JOYCE KLUB

Részt vett az eseményen Vincze Bence író, riporter, aki mesélt a Szombathelyen hamarosan induló James Joyce Klubról.

Ez egy irodalmi csoportosulás, amelynek alapjait a júniusi Bloomsday-ünnepségen kívánják lefektetni. Tehetséges, fiatal helyi irodalmárokat várnak műhelymunkákra, ahová terveik szerint Szombathelyről elszármazott, már ismert írók is érkeznek beszélgetésre, tapasztalatcserére.

– A kilencvenes évek végén, kétezres évek elején színvonalas irodalmi élet folyt Szombathelyen és ezeket az időket szeretnénk ismét megteremteni – magyarázta Vincze Bence.

Vincze Bence mesél a James Joyce Klub terveiről

“Az Ulysses emlékeztet az írországi kivándorlások hosszú történetére, és a száműzetésekre, és emlékeztet arra is, milyen mélyen európai az identitásunk. Ez az az identitás, amelyet én nagyra tartok, és tudomásom szerint, a szombathelyi barátaink is.”

Őex. Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete

Nyitókép: Prieger Szabolcs (bal), Szombathely MJV önkormányzatának kulturális és városi nagyrendezvény koordinátora, Kollár Dalma Eszter, Alice Ward, Müller Henrik, Őex. Ragnar Almqvist, Horváth Soma, Csapláros Andrea, és a Ward szülők