Happening

Viruló utcák, virágzó közösségi összefogás: Lócs, a Rózsafalu

Negyedik alkalommal rendezték meg a vasi Lócs településen a Rózsák fesztiválját, ahol a látogatók szerte a faluban mintegy kétezer rózsatő között ejtőzhettek.

Ingrid Bergman, Charles de Mills, Grande Amore, Lady X, Mariatheresia és még sok csodaszép rózsafajta között sétált június 8-án a vendégsereg az alig 100 fős falucska utcáin. A Pós-patak mentén fekvő ékszerdoboz Rózsafesztiválja a szemet gyönyörködtető és az orrot illatoztató élményeken túl megmozgatta az ujjakat és a nyelvet is. Készíthettünk színes papírrózsákat és a lócsi Róci rózsadzsem is feltárta előttünk ízletes titkait.

Gólyamadár rózsákkal Lócs központjában

TÁVLATI CÉL A TÖBB NAP

– Sétáljunk a rózsakertbe – javasolta Reichardt Nikolett programszervező, akivel közös sétát tettünk a település központjában lévő rózsabirodalomba, viruló, illatozó rózsaösvény mentén, előbukkant egy rózsalugas is, impozáns környezet a templom, a Tűzoltó Múzeum és a fesztivál alkalmával ünnepélyesen átadott játszótér körül.

– A rózsák első és legszebb virágzása május végén, június elején van – mondta Nikolett miközben helyet foglaltunk a rózsakert egyik padján -, úgy gondoltuk, hogy ezt meg kell mutatni a nagyérdeműnek, ebből született a Rózsafesztivál ötlete.

Lócsot a távolabbi településeken élők kevésbé ismerik, sőt, vannak akik azt sem tudják földrajzilag hol helyezkedik el. Számukra kiváló alkalom a fesztivál, ahol a sétával egybekötött kulturális és kézműves programok, valamint gasztronómiai rendezvények révén bepillantást nyerhetnek a község életébe.

– Távlati célunk – magyarázta Nikolett -, hogy a rendezvény többnapos legyen, de nehéz egy ilyen fesztivált bevezetni, főleg kistelepülésen, és bár ez már a negyedik alkalom, még mindig a bevezetés szakaszában vagyunk.

VIRÁGOS MAGYARORSZÁG NYERTESE

1994-ben az akkori polgármester, Horváth István kezdte el a rózsák telepítését. Azóta mintegy kétezer rózsatő díszíti Lócs közterületeit. A 38 taggal 2020-ban alapított Rózsafalu Civil Egyesület aktivizálása által zajlik a rózsakapálás, esténként, kis csapatokban. A rózsaállomány folyamatosan gyarapszik, jelenleg pedig arra törekednek, hogy az elöregedett töveket pótolják. Kaptak az acsádi Márk Rosariumból is rózsatöveket, és ültetnek egynyári növényeket is.

2021-ben neveztek a Virágos Magyarország Versenyre a települési kategóriában. Kijött a főzsűri, nagyon tetszett nekik a látvány, de akkor Lócs még nem ért el helyezést. A zsűri adott pár tanácsot, pl. ne csak sorban ültessenek rózsákat, hanem ágyásokat is alakítsanak ki, hathatósabb és könnyebb a gondozása. Ez a verseny a virágosításon túl szól a zöldterület-gondozásról, újrahasznosításról is.

– 2022-ben neveztünk a tematikus versenybe, és elnyertük a Civil Közösségi Összefogás-kategória fődíját – mesélte Nikolett, akitől azt is megtudjuk, hogy korábbi tapasztalataik szerint a fesztiválon 100-120 vendég fordul meg, főleg a környező városokból, Sárvárról, Szombathelyről, de akadt győri vendégük is.

Rózsák a templomkertben

BOHÓC, TÁNCOLÓ KUTYÁK, RÓCI DZSEM

Első évben főleg az önkormányzat támogatta a fesztivált, a második és harmadik évben sikerült pályázati forrásokat nyerni a rendezvény megvalósításához. Az idei fesztivál nyitóprogramja a rózsakerti játszótér ünnepélyes átadása volt, amelyet Rudi Bohóc műsora követett a patak partján felhúzott rendezvénysátor alatt.

Hagyárosböröndről érkezett az Okos Kutya Dog Dancing & Trükk Iskola. Varga Katalin és leánya négy ügyes kutya társaságában mutatta meg a közönségnek, hogy bizony a négylábúak tudnak két lábon is járni.

Nikolett pedig a lócsi Róci rózsadzsem készítésének rejtelmeit osztotta meg velünk. Szedjünk maroknyi (150 g) üde rózsaszirmot, langyos vízben mossuk át, 25 dkg cukorral másfél dl vízben alacsony lángon főzzük negyven percen át. Hozzáadjuk a dzsemfixet, adhatunk hozzá kevés citromlevet. Pépesítjük mixerrel, fölforraljuk és még forrón üvegekbe töltjük.

Tábortűz és szalonnasütés zárta a fesztivált, amelyre jövő ilyenkor is sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.

“A helyileg lakosság közreműködik a falu szépítésében és a közösségi életben.”

Reichardt Nikolett

Nyitókép: Lócs rózsakertje 2024. június 8-án