Sorok között

Vízvezetékszerelő volt a színházban, díjakat bezsebelő színész lett

Száz évvel ezelőtt, 1924. február 19-én született a háborús és western filmek hőse: Lee Marvin.

BÍBOR SZÍV

Nevét az amerikai polgárháború Konföderáció seregének főparancsnokáról, Robert Edward Lee-ről kapta. Lee Marvin meglehetősen csintalan gyermek és kamasz volt, több iskolából is eltanácsolták rossz magaviselete miatt.

Érettségit követően katonának állt, Ivo Jimánál egyedül rontott neki egy tüzérségi állásnak. Kétszer is kapott Bíbor Szív sebesülési érdemérmet a harctéren nyújtott bátorságáért. A második világháborút követően egy színházban lett vízvezeték-szerelő segéd.

Lee Marvin, mint John Reisman őrnagy A piszkos tizenkettő című filmben

KARAKTERES KATONA

Felkérték, hogy ugorjon be egy megbetegedett színész szerepébe, így indult a színészi karrierje. Háborús veteránként a háborús filmekben tökéletesen alakította a karakteres, olykor erőszakos katonát, és még tanácsokat is tudott adni a a hadsereg valósághű ábrázolásához.

Legismertebb alakítása az 1967-ben, E.M. Nathanson regényéből készített A piszkos tizenkettő című filmben játszott John Reisman őrnagy szerepe volt. Ekkor már Oscar-díjat is birtokolt, hiszen 1966-ban, élete első és egyetlen jelölésekor elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a Cat Ballou legendája western címszerepéért. A szerep Ezüst Medve, Golden Globe-és BAFTA-díjat is hozott számára.

1975-ben visszautasította Steven Spielberg ajánlatát a Cápa főszerepére. Az anekdota szerint avégett, mert horgászcimborái viccesnek találnák, hogy egy műcápa ellen játszik hőst.

Lee Marvin a Cat Ballou legendája című filmben

TENGERÉSZGYALOGSÁG ŐRVEZETŐJE

Pályafutása kezdetén olyan legendákkal játszott együtt, mint John Wayne, James Stewart vagy Humphrey Bogart.

Lee Marvin 1987. augusztus 29-én szívroham következtében hunyt el. „Lee Marvin, az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának őrvezetője”- olvasható a sírfeliratán.

Nyitókép: Lee Marvin mint Edgar Millen őrmester seriff a Vadászat életre-halálra című filmben