Happening

Kevés az emberi odafigyelés, pedig gyógyszer helyett jobb az életmódterápia

Világméretű egészségügyi probléma a szénhidrát anyagcserezavar, de életmód váltással optimalizálható.

– 422 millió ember küzd a világon diabétesszel, minden harmadik ember túlsúlyos és minden tizedik ember elhízott – mondta előadásában Répási Eszter dietetikus.

ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYA

Stressz, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, helytelen táplálkozás mind-mind hozzájárulnak az anyagcserezavarokhoz. Fontos a megelőzés, a rendszeres ellenőrzés laborvizsgálattal, a dohányzás kerülése, a sok cukor és telített zsírok mellőzése és a mozgás.

Sajnos gondot jelent, hogy maguk az emberek is keveset foglalkoznak az egészségükkel, pedig a szakemberek szerveznek ingyenes előadásokat és ingyenes méréseket, de – ahogyan azt Répási Eszter is említette – egy kezén meg tudja számolni, hány érdeklődő volt egy-egy ilyen kihelyezett workshopon.

SOKSZOR KEVESET

A szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében tartott workshopon szó esett többek között arról is, hogy a cukorbetegség kizárólag gyógyszeres kezelése hosszú távon nem megoldás, a beteg számára tudatosítani kell, hogy szükség van étrend-és mozgásterápiára is.

Naponta legalább 30 perc fizikai aktivitás kell, és a táplálkozás alappillére a sokszor keveset-elv, vagyis a szervezet beltartalma egyenletes legyen. Nőknél napi 140-180 g a szénhidrát bevitel mennyisége, férfiaknál napi 160-200 g.

Burgonya helyett a csicsóka fogyasztása javasolt, a csicsóka fagyon tartva sokáig tárolható.

Zabhelyesleves póréval recept az előadás anyagából
Zabpehelyleves, Kép innen: www.cookingwithpree.

További receptek cukorbeteg felnőttek és gyermekek számára letölthetők az okostanyer.hu oldalról