Ferrara vára anno és most
Sorok között

Zordon vár vizesárokkal akkor és most

Ferrara vára anno és most

Ferrara vára 1953 és 2023

Jelentős változás nincs. Szerb Antal 1936-ban járt Ferrarában, útinaplójában erről így ír:

“Mindenütt van egy dóm, egy ferde torony és valami specialitás. Ferrarában például az Esték várkastélya, hatalmas, ódon, zordon vár, vízzel töltött sáncárokkal körülvéve, a város közepén. Ez a sáncárok akkor este nagyon imponált nekem, bár mindjárt kissé gyanús volt. Sajnos, félelmem valóra vált.

A szállodában, mikor fel akartam húzni a függönyt és ki akartam nyitni az ablakot, a szobalány nem hagyta. Figyelmeztetett, hogy nagyon sok a zanzara, a szúnyog. Úgy is volt. A vízzel töltött sáncárokra nemhiába gyanakodtam. Az ilyen szép középkori intézmények nincsenek minden hátrány nélkül. Egész éjjel nem nem hunytam le a szemem. Az Estékre azóta csak bizonyos rosszallással tudok gondolni – pedig hát ha a Scalák és Polenták Dantét vendégelték, ők viszont Ariostót és Tassót. Igaz, hogy Tasso belé is őrült ebbe a vendégszeretetbe.”

2023. novemberében én szúnyogokkal már nem találkoztam, de a vár és a vízzel teli árok most is ugyanazt az arcot mutatja, amit 1936-ban Szerb Antal is látott. Sőt. Ugyanazt az arcot, amit 1953-ban Martin Hürlimann fotográfus lencsevégre kapott és a Magvető könyvkiadó felhasználta A harmadik torony című Szerb Antal-útikönyv 2021-es kiadásához.

Ferrara nyüzsgött november 1-én, 2023-ban. Nyomtatott sajtót vásároltak az emberek a hírlapárusnál, kerékpárosok kacsáztak a járókelősereg között, és magam is gyakoroltam a helyiek kedvelt szokását: kiültem a késő őszi időjárás kellemes kinti hőmérsékletében a piazza egyik kis kávézójának teraszára, rendeltem sütit, eszpresszót, és barátkoztam az Estékkel.

“Megkeresi a piazzát, egy pillantást vet a sárkánytaréjos, nagy tornyú palazzóra, és megkeresi azt a bizonyos, neki megfelelő, mindenütt egyforma albergót”
Szerb Antal

Várudvar, a piazza forgataga, kávéházi terasz és vár hátulnézetből Fiattal

II. Nicolò d’Este márki megbízásából épült a vár a 14. században. Eleinte erőd funkciót töltött be, alagsorában raktárakkal, börtönökkel, földszintjén fegyvertárakkal, istálókkal, az első emeleten pedig a katonaság kapott helyet. Az 1500-as évek végétől fokozatosan vált az Este-hercegek rezidenciájává, teraszokat, függőkerteket alakítottak ki, festményekkel, faliszőnyegekkel, luxuscikkekkel dekorálták.

Európában azon kevesek egyike az Este-vár, amely megőrizte eredeti várárkát. Anno hajóversenyeket is szerveztek a vár körül.

Ferrara reneszánsz városközpontja az UNESCO világörökség része.

Szerb Antal: A harmadik torony, Magvető, Bp. 2021