Happening

Eldugult kémény, pórul járt ördög: vigadt a publikum palacsintasütős Paprika Jancsival

Népi bábjáték elevenedett meg február 3-án a vasi Dozmat településen, a Party Zóna nevet viselő közösségi házban.

Farsangi mulatsággal egybekötött vásári komédiát élvezhettek kicsik és nagyok a Dozmati Hagyomány-és Értékőrző Egyesület és Dozmat Község Önkormányzata szervezésében.

Tündér, cowboy, Pókember és sok egyéb jelmezbe bújt felnőtt és gyermek várta lelkesedéssel a közismert népi figura, Paprika Jancsi színre lépését. A vicces, verekedős, de jólelkű báb évszázadok óta a népi kultúra részét képezi szerte Európában. Magyarországon egy másik népi figura, Vitéz László társaságában bukkan fel, mindkettőjük védjegye a szegények és bajban lévők védelmezése.

Jelmezekbe bújt közönség követi a paraván mögé rejtőzött Paprika Jancsi utasításait

ÖSSZEKOVÁCSOLNI A KÖZÖSSÉGET

Humoros szövegek és az elmaradhatatlan palacsintasütős fejbekólintás kacagtatta meg a nézősereget. Paprika Jancsi nem csupán az eldugult kéményt és a poros kastélyt tisztította meg, hanem jól bevált háztartási eszközével ártalmatlanította az ördögöt és a kísérteteket, valamint bevonta a játékba a publikumot is.

– Szerveztünk már betlehemezést, szilveszteri mulatságot, tűzugrás fesztivált, tartjuk a kapcsolatot más hagyományőrző csoportokkal is, a célunk az, hogy összekovácsoljuk a helyi közösséget – mesélte Dankovics Norbert, a Dozmati Hagyomány-és Értékőrző Egyesület tagja, aki tősgyökeres dozmati, és emlékszik a még nem oly távoli múltra, amikor a falu utcáin teheneket hajtottak.

“CSODÁT MONDUNK NÉKTEK”

Jancsurák Rita művelődésszervezőtől megtudtuk, hogy a vásári bábjáték tulajdonképpen felvezetése az est további részének, a karneváli bulinak, amelyre nem csak az aprónépet, hanem anyukákat, apukákat is vártak.

Paprika Jancsit és barátait Czirók Tamás színész keltette életre, aki a jól ismert Csodát mondunk néktek-köszöntővel ragadott kezébe bábut. Az előadásra még negyven kilométerrel odébb lévő településről is érkezett család, hogy a szülők megismertethessék gyermekükkel a vidám népi figurát.

ILYEN VOLT PAPRIKA JANCSI PALACSINTASÜTŐS AKCIÓJA:

Nyitókép: Paprika Jancsi a palacsintasütővel