Happening

Teltházzal megy a Legyetek jók, ha tudtok a soproni Petőfi Színházban

Eperjes Károly remekül hozza a bolondos Fülöp atyát.

Ki ne ismerné a jóságos Néri Szent Fülöp és a szókimondó utcagyerek, Cirifischió történetét? 1989-ben, amikor a Luigi Magni által rendezett 1984-es film műsorra került Magyarországon is, egy egész ország dúdolta a fülbemászó dallamot.

2024. január 27-én tartották a soproni Petőfi Színházban az ismert alkotás színpadi premierjét, főszerepben Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel, aki idén február 17-én ünnepli 70. születésnapját, és aznap este 19 órakor szintén porondra áll Fülöp atya szerepében.

Eperjes Károly mint Fülöp atya a színdarab plakátján

HÓBORTOSAN, SZEGÉNYSÉGBEN

Fülöp 1515-ben született Firenzében és egész életét a koldusgyerekek istápolásának szentelte. Imádságokkal és elmélkedésekkel, az emberek között élve és a keresztény tanításokat nekik átadva szolgálta Istent.

Tartózkodott a világi javaktól, szegényesen élt, adományokból tartotta fenn a közösségét, bízva a tehetős emberek jóindulatában. Bár megbotránkoztatta a környezetét, hogy a fiúkat és a lányokat együtt nevelte, de humora és hóbortos személyisége népszerűvé tették. Anekdoták szerint visszautasította a bíborosi kinevezését, és ha tisztelettel, elismeréssel beszéltek róla a jelenlétében, ő mindig elbagatellizálta.

Eperjes kiválóan alakítja a bolondos atyát, intonációja is a vidéki, szerény papra emlékeztet, aki a szavak vicces játékával orvosolja a háborgókat. Sajnos Cirifischió életét nem sikerül megmentenie, azonban a tantétele, hogy minden körülmények között a jóra törekedjünk, végül megértésre talál.

Érdekesség, hogy Eperjes Károlyt a szülei eredetileg papnak szánták.

Fülöp atya a gyerekek társaságában a színdarab műsorlapján

TELTHÁZZAL MEGY

A kétszer ötven perces zenés játékot – húsz perc köztes szünettel – a film alapján Vajda Katalin írta és Nagy Viktor Jászai Mari-díjas érdemes művész rendezte. Február 22-ig szinte minden nap, két időpontban is játsszák, és biztosra vehető a teltház.

Így történt február 4-én, délután 15 órakor is, amikor a közönség birtokba vette a földszintet és az emeleti páholyokat, hogy aztán háromszor is visszatapsolja, sőt, állva tapsolja meg a színvonalas előadást.

Nyitókép: Gyülekeznek a nézők a soproni Petőfi Színházban a Legyetek jók ha tudtok előadásra