Happening

“Velem nevetsz, ha szeretsz” : világlátott bohócbabák kiállítása Vonyarcon

Bohóckodó családi nap és bohócbabák gyűjteménye várta az érdeklődőket április 20-án a vonyarcvashegyi Művelődési Házban.

– A mai nap azért született meg, mert sok bohóc eljött Vonyarcra és egy darabig itt is fog maradni – fogalmazott köszöntőjében Osvald Bálint, a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

Első alkalommal rendezték meg a bohóckodó családi délutánt, amely tulajdonképpen a világlátott bohócbabák tárlatának kísérő eseménye. Dr. Kalmár Zsuzsanna válogatott sportoló hozta el bohócbaba gyűjteményét Vonyarcvashegyre, és a tervek szerint állandó otthonra lelnek itt ezek a kedves figurák.

Dr. Kalmár Zsuzsanna ötvenszeres magyar válogatott tornász.

1978. csapatban VB 4. helyezett.

1979. gerendán EB 4. helyezett, Világ Kupa 3. helyezett

Többek között Varga Adrienn és Nyeste Adrienn tornászok edzője.

1997-2000. A magyar női tornász válogatott szövetségi kapitánya

Tornászbajnokságok nemzetközi bírója.

Testnevelési Egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék egyetemi docense.

Tudományos, szakmai közéleti események előadója.

Magyar és idegen nyelvű szakmai publikációk szerzője.

199

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere beszédében elmondta: fontos céljuk, hogy élet kerüljön a művelődési házba, közösségépítés zajlik és az a szemléletük, hogy a jó szándék párosuljon a fizikai és/vagy szellemi tudással.

Zsuzsanna 26 éve gyűjti a bohócbabákat. Teddyt, az első bohócát egy lakáskultúra üzletben pillantotta meg. – Meglátni és megszeretni volt nekem Teddy, és ezzel el is indult a lavina, a bohócgyűjtés – mesélte Zsuzsanna a tárlatvezetésen.

Összesen 199 db bohócbaba várja a látogatókat, világlátott bohócok ők, többek között Németországból, Franciaországból, Ausztráliából érkeztek, van közöttük zenélő bohóc is.

BOHÓCKODÁSOK

Kicsik és nagyok kézműveskedtek a családi délutánon, készültek a bohócok papírpohárból, papírtányérból. Arcfestést és csillámtetoválást is kipróbálhattak a merészebbek, és a 200. bohóc, Ribizli, verses-zenés műsorral örvendeztette a nagyérdeműt.

Zsuzsannától megtudtuk, hogy néhány bohócot már elajándékozott, még otthon is maradt egy-két nagyobb bohócbaba, és természetesen a gyűjtés pedig folytatódik.

“Orrom krumpli,
szemem szén,
Szeretném ha
szeretnél!

“Velem nevetsz,
ha szeretsz,
Ha nem szeretsz
elmehetsz!”

Részlet Gazdag Erzsi: A bohóc köszöntője című verséből

Nyitókép: Ribizli bohóc a vonyarcvashegyi bohócbaba tárlaton április 20-án