Happening

Csiga Samu és Csiga Sára roadshow-ra megy: mesés érzékenyítés a fogyatékosságról

Fennállásnak 70. évfordulóját ünnepli idén a Rum-Kastély EGYMI gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény. Április 15-én az ELTE-SEK Forrásközpont konferenciatermében tartott Platina Ünnepélyen mutatták be azt a mesekönyvet is, amely két kis csiga életén keresztül enged bepillantást az értelmileg akadályozott emberek életébe.

A rumi Bezerédj – később Széchenyi – kastély ad otthont a gyógypedagógiai nevelésnek, oktatásnak.

Tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, vagy autista, és súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek speciális nevelése, fejlesztése, iskolai oktatása történik itt, kollégiumi vagy napi bejárási lehetőséggel, 3 éves kortól 18 éves korig.

Fotó: Wikipédia

– Megyeszerte vannak érzékenyítő foglalkozások az értelmi sérültekről, és a tapasztalat az, hogy a társadalom a siketeket, vakokat, kerekesszékeseket jobban elfogadja, mint az értelmi sérülteket – fogalmazott a Rum-kastély EGYMI történetét taglaló előadáson Domjánné Éder Marietta, az intézmény főigazgatója.

Domjánné Éder Marietta főigazgató tart előadást a Rum-kastély EGYMI történetéről

CSIGATESTVÉREK A KASTÉLYBAN

Csiga Samut és Csiga Sárát a Rum-kastély EGYMI nevelőtestülete hívta életre, a könyv készítésének folyamatáról kisfilmet is vetítettek a szakmai fórumon.

A mesekönyv két kis csiga játékos történetén keresztül szemlélteti, miképp tud egy szegregált intézmény lakója integrálódni a társadalomba. A csigatestvérek a kezdeti félelmeik után közelebb kerülnek az erdő lakóihoz.

– Az integráció nem csupán a diákok felkészítését jelenti a társadalmi beilleszkedésre, hanem szükség van arra is, hogy maga a társadalom is befogadó legyen – mondta a könyvbemutató kapcsán Dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója.

IGÉNYES MUNKA

Samu és Sára jóvoltából a szakköri foglalkozásoktól kezdve az erdei tornapályáig az intézmény minden egyes tevékenységébe betekintést ad a mesekönyv. Kísérő tanulmányt, a Rum-kastély EGYMI történetét, pedagógiai programokat is tartalmaz a mű.

A csodálatos illusztrációkon hosszasan lehet bogarászni, sok a kíváncsiságot ösztönző mesei elem, az olvasónak az az érzése támad, hogy maga is szívesen kalandozna a csigákkal.

Könyvjelző szalag segíti az olvasást, és a könyv végén fotóoldalakon elevenedik meg a valódi kastélylakók élete.

A nyomdatechnikailag is igényes könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, de roadshow-ra indul az óvodákba, iskolákba, hogy beteljesítse küldetését:

közelebb juttatni a társadalmat a fogyatékkal élő emberek különleges, érzelemgazdag világához.

“Minden nyitott szívű befogadónak ajánlom.”

Dr. Baráthné Molnár Mónika

Nyitókép: A csigatestvérek figurái, mint dekoráció az április 15-i szakmai fórumon az ELTE SEK épületében