Happening

Csikorog a szekértől a lélek tükréig: humánumközvetítés kattintásokkal

Kilenc ország, 184 pályázó, 1771 fotó. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége zsűrije által legjobbnak ítélt képek vándorkiállítása Szombathelyre érkezett.

– Egy-egy alkotás mögött sok esetben több évtizedes munka áll – mondta köszöntőjében Fekete Tamás, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége dunántúli régiójának alelnöke -, ezért nehéz összevetni a sok-sok éve dolgozó fotós munkáját a pár hónapja fotózó kiskamasz képeivel, így a zsűri külön kategóriákat hozott létre az ifjúság számára.

Tálos Péter: Tarai fények (Általános-kategória)

KATARTIKUS ÉLMÉNYEK

Több mint húsz éves múltra tekint vissza a szövetség által szervezett fotópályázat, amely minden évben utazó tárlatra viszi az adott év legjobbak közé válogatott fényképeit. 2023-ban hét kategóriában nevezhettek a versenyzők, mint például a Himnusz-kategória, ugyanis 2023-ban ünnepeltük Kölcsey művének a 200. évfordulóját.

Érkeztek pályamunkák a Magyar közmondások és az Állatok és természetes környezetük kategóriákba is, és lehetett pályázni archaikus eljárással készült fotókkal is. A képek közös jellemzője, hogy a valóságról, a való életről szólnak, humánumot közvetítenek egyik embertől a másikig.

A fotós világlátását tükrözik, és rácsodálkozást, katartikus élményt adnak a nézőknek.

Molnárné Horváth Mária: A lélek tükre (Bronz érem, Általános-kategória)

NAGYVÁROSRÓL NAGYVÁROSRA

Már Franciaországot is megjárta a 2023-as tárlat, ami egy éven keresztül 25 nagyvárosban várja az érdeklődőket. A szombathelyi Agora Művelődési Ház galériáján február végéig tekinthetők meg a csodálatos fotók.

Látogatók a szombathelyi kiállításmegnyitón

Nyitókép: Szita László: Dicső hely a hölgyek szíve (Oklevél, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója-kategória)