Happening

Isten szeme gombolyagból: ifjú fonalvarázslók a mandalaszövés szakkörön

Általános iskolás gyermekek lelkes csapata bűvészkedett a fonallal a toronyi Művelődési Ház által szervezett mandalaszövés szakkörön április 12-én.

A mandala egy szanszkrit eredetű szó, jelentése: kör, korong. A világon mindenütt ismerik, az emberi tudás végtelenségét fejezi ki. Szimbólumai megjelennek például a keresztény templomok rózsaablak-mintáiban, az indián kultúrában vagy az ázsiai vallásokban.

Eöry Beáta tanító, a Fonalvarázslók művészeti csoport tagja hozta el kellékeit és tudását a szakköre, hogy segítsen a gyerekeknek a saját csodás mandalaműveletük kibontakozásában.

Beátáék alkotásaiból jelenleg a Békásmegyeri Könyvtárban látogatható tárlat.

A toronyi workshopon a képen látható ún. Isten szeme alapmandala készítési folyamatát mutatta meg Beáta a diákoknak.

ISTEN SZEME

Thaiföldön lila-fehér összeállításban készül, Mexikóban három színből áll és születéskor ajándékozzák a babának, ugyanis ez egy védelmi szimbólum. Magyarországon is megtalálható a szimbólum, például a tízezer forintos bankjegyen.

A magyar koronázási jelvények közül a jogart is ez a jelkép fedi, a ház (haza) és a benne élők védelmezését szimbolizálja.

VÁLASSZ FONALAT

Beáta a színek alapján válogat fonalakat, de van, aki számára az is lényegi szempont, hogy az anyaga pamut legyen. Alapszabály, hogy összevissza nem tekergetünk, határozott mozdulatokkal a megfelelő irányokban dolgozunk a fonallal.

Gyermekeknek a nyalókapálcika, mint “fonalvarázsló keret” ajánlott, a gyakorlott ujjak már hústűk köré szövik a mandalát.

Keresztbe rakott fapálcikák középpontjából indul a tekerés folyamata.

FÜRGE UJJAK

Nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a diákok a mandalázás világába. A lányok közül néhányan korábban már horgoltak, kötöttek, és a fiúk is serényen csavarták a színes fonalakat, mindenki élénk odafigyeléssel dolgozott.

Beáta és a gyermekekkel érkező tanárok segítették a közös munkát, és az is kiderült, hogy Csanád odahaza a nagymamájával már készített mandalát.

Beáta és a lelkes csapat a közösen elkészített mandalákkal

“Isten szeme vigyázzon Rátok!”

Eöry Beáta

Nyitókép: Beáta és a Toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola diákjai közösen mandaláznak