Happening

“Mai házassághoz nem kell hozomány”: felföldi vidékek táncháza a Pósfával

Csallóközi muzsikára peregtek a népviseleti szoknyák a Liszt-teremben.

Immár hagyomány, hogy a Perintparti táncházak, a Pannon Térségfejlesztő Egyesület és a Szökős Néptáncegyüttes szervezésében táncházba hívják a közönséget az ELTE-SEK Zenepedagógiai Tanszékének Liszt-termébe.

Február 24-én este Csallóköz, Ipoly mente, Gömör népzenéjét hozta el a 2010-ben alakult Pósfa zenekar.

– Édesapánk alapította a zenekart, a név nem egy hangzatos Rolling Stones vagy Led Zeppelin, a Dunaszerdahelyi járásban lévő Csallóközpósfa településről kapta a nevét – mondta köszöntőjében Iván András, az együttes énekes, aki két testvérével, Péterrel és Zoltánnal, valamint jóbarátjukkal, Istvánnal alkotják a Pósfa magját.

Színpadon a Pósfa zenekar

FELSZÁLLOTT A PÁVA

Koncertjük gömöri nótákkal indult, sajátos lüktetésű zene, többszólamú, magas dallamokkal. Játszottak Bartók Béla 1910-es nagymegyeri gyűjtéséből származó csallóközi muzsikát is és újfajta polgári táncokat, mint például a Mai házassághoz nem kell hozomány szövegű dalt.

A Pósfa 2016-ban elnyerte a Harmónia-Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, mint az év hagyományőrző népi zenekara, és 2017-ben Hangszeres szólisták és zenekarok kategóriában győztek a Fölszállott a páva című televíziós műsorban.

Céljuk, hogy a felvidéki magyarság népzenei hagyományát megőrizzék, felelevenítsék az egykori falusi vonós zenekarok világát.

NÉPVISELETI RUHÁKBAN

A Csoóri Sándor Program támogatásával megvalósult rendezvényen Madocsai Imre és Nagy Myrtil táncházvezetők instrukciói alapján toppantak a lábak és lendültek a karok, gyermekek és felnőttek – közöttük többen népviseleti ruhákban – ropták a táncot és énekeltek együtt a Pósfa zenekarral.

“HOSSZÚ LÁBÚ GÓLYAMADÁR”

Nyitókép: népviseleti ruhába öltözött vendégek ropják a táncházban