Happening

Munícióból és jókedvből nem volt hiány a Házaspárbajon

Lövészetben mérettették meg egymást a már nagy múlttal rendelkező Házaspárbaj kilencedik fordulóján a férjek és feleségek. Mi is megnéztük, hogyan zajlik ez a közösségépítő esemény a vasi Dozmat településen.

– 2006-ban rendeztük az első Házaspárbajt – mesélte Róka András, az ötlet gazdája -, a kezdeményezés abból az apropóból született, hogy a településen a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak is volt saját rendezvénye, de a középkorúaknak nem.

Róka András a korábbi évek Házaspárbaj-emlékeiről mesél

PLAKÁTOKON A FELHÍVÁS

Csocsó, malomjáték, asztalitenisz, kártya, darts, biliárd, teke, célbadobás, lövészet és totó. Ezekben a versenyszámokban mutathatják meg tudásukat a férjek és feleségek, akik számára a próbatételek izgalmán túl a jókedv is garantált. Az eseménynek a dozmati Faluház ad otthont.

2006 és 2010 között minden évben rendeztek házaspárbajt, majd hosszabb szünet következett és 2020-ban ismét életre kelt a játék.

– Kiplakátoltam a faluban a felhívást, aztán a covid közbeszólt és abban az évben el is maradt, de 2021-től megint folyamatosan vagyunk – tudtuk meg Andrástól.

Az ősz végétől tavasz elejéig tartó hétvégi Házaspárbaj a komor téli esték elhessegetésére is tökéletes alkalom.

Házaspárbaj-történelem fotóalbumokba rendezve

Archiválva a korábbi évek versenyeredményei

Malomjáték maszkban 2021-ből

AKTIVIZÁLNI A HÁZASPÁROKAT

A tíz fordulóból álló vetélkedőre a helyi házaspárokat várják, tulajdonképpen házaspár a házaspár ellen kihívásról van szó, játékos formában, közösségformáló jelleggel. Az egyes fordulók győzteseit is díjazzák, és összesítésben az első hat helyezett házaspár oklevelet és ajándékot kap, amelyet a szervezők, a játékosok, a Dozmatért Egyesület, Dozmat Község Önkormányzata és lelkes külsős magánszemélyek támogatnak.

Játékra jelentkezhetnek azok is, akik nem kívánnak minden fordulóban részt venni. Cél a házaspárok közösségi aktivizálása, ami egyre nehezebb feladat, különösen a 25-30 éves korosztály megszólítása számít kemény diónak.

Házaspárok koccintanak a lövészet próbatétele előtt 2024. február 25-én
Bekészítve a muníció

“Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.”

George Bernard Shaw

Nyitókép: Lövészet versenyszám a dozmati Házaspárbajon