Sorok között

Tündérek, állatkák, manók: lelket ad a horgolt figuráknak Zsuzsanna kézimunkája

Száznál is több figurát készített az elmúlt években Segesdyné Miklós Zsuzsanna. A sümegi nyugdíjas hölgy az amigurumi japán technikával horgol kedves alkotásokat.

– Kislány unokám unszolására kezdtem el horgolni 4-5 évvel ezelőtt – mesélte érdeklődésünkre Zsuzsanna -, a művelet alapjait már gyermekkoromban az édesanyámtól tanultam, és akkortájt még az általános iskola háztartástan óráján is foglalkoztunk kézimunkákkal.

AMIGURUMI: Japán horgolási technika, amelynek alapját egy fonalból készült kör képezi, ennek szemeibe kerülnek a további öltések. 
Zsuzsanna által horgolt házi manó, ami nyaklánc-tartó funkciót is betölt

SZERETI A KIHÍVÁSOKAT

Amikor a gyerekei kicsik voltak, nekik ruhákat varrt, de a horgolás az unoka kedvéért került előtérbe. Első munkája egy házinyúl volt, azóta már többféle karaktert készített, sőt, faliképet is horgolt. Örömet szerez számára ez a munkafolyamat, vásárol szakmai lapokat, leírások alapján dolgozik, inspirálják a fotók.

A figura jellegétől függ az elkészítési idő, ami lehet pár óra, de akár egy hét is. Például a madarak felépítése általában nehéz, a horgolással meg kell adni a formát és persze szellemi erőfeszítés is, hogy az ember előre tudja miképp kell bánni a fonallal a kívánt alakzat eléréséhez, de Zsuzsanna szereti a kihívásokat.

KÖZÖSSÉGGÉ KOVÁCSOLÓDNAK

Zsuzsanna a sümegi Napfény Segítő Központban is részt vesz a kézimunka-csoport foglalkozásain, ahová a tagok hozzák a maguk munkáját, együtt horgolnak, beszélgetnek, a kellemes foglalatosság közösséggé kovácsolja őket.

Unokái ugyan már kinőttek a figurákkal való játék korszakából, viszont minden, a nagymamától kapott alkotást nagy becsben tartanak.

Zsuzsanna nemrég egy óvodának 12 db kihalófélben lévő állatot horgolt, amiket az óvó néni mint tanulmányi szemléltető eszköz használ a gyerekek számára.

Néhány aranyos figura Zsuzsanna sok-sok munkája közül

“Nem tudom üzletszerűen csinálni, az elkészült figurákat elajándékozom.”

Segesdyné Miklós Zsuzsanna

Nyitókép: Zsuzsanna az általa horgolt figurák körében