Happening

Kemencéből menekítették ki az éneklő gyerekeket

Jancsi és Juliska jól elbánt a gonosz boszorkánnyal.

Rusznyák Gábor rendezésében az Agora Művelődési és Sportház adott otthont a Jancsi és Juliska meseoperának, amely idén ünnepli ősbemutatójának 130. évfordulóját.

MÉZ, MÉZ, MÉZ

1893. december 23-án a weimari Udvari Színházban debütált Richard Strauss vezényletével a Jancsi és Juliska meseopera. Zeneszerzője Engelbert Humperdinck, szövegét pedig a komponista húga írta a Grimm-testvérek meséje alapján. Érdekesség, hogy Humperdinck Budapestre látogatott 1897-ben, hogy részt vegyen az opera 50. itthoni előadásán.

A történetet mindenki ismeri. Jancsi és Juliska testvérek, anyjuk az erdőbe küldi őket epret szedni, ők azoban eltévednek, így bukkanak rá a boszorkány mézeskalács-házikójára.

Apjuk tudja, hogy az erdő mélyén gyermekeket falatozó vén boszorka él, és mivel Jancsiék már hosszú ideje vannak távol, a nejével keresésükre indul.

Jancsi és Juliska megtalálják a mézeskalács-házikót.

LÉP(ESMÉZ)RE CSALÁS

Jancsit ketrecbe zárja és hízlalja a gonosz banya, Juliskának takarítania kell. Miközben a boszorkány zsákmányának örül, Juliska elcseni a varázspálcát, kihallgatja a varázsigét és kiszabadítja a bátyját.

A boszorkány mindezt nem látja, amiatt mérgelődik, hogy Juliska lassan dolgozik. A lány úgy tesz, mint aki nem tudja miképp kell a kemencébe bújni. Megelégelvén Juliska szerencsétlenkedését, a sötétlelkű szipirtyó maga mutatja a módját, hová tegye Juliska a lábát ahhoz, hogy végre kemencébe kerüljön.

Ekkor előugrik Jancsi és testvére segítségével tűzbe löki a banyát. Felcsapnak a lángok, az elrabolt és mézeskaláccsá változtatott gyermekek éneke száll a magasba, Jancsi az ellesett varázsigével életre kelti az ifjoncokat, akik egyenként bújnak ki a kemencéből.

A Magyar Állami Operaház énekművészei, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a paragváris Kodály Gyermekkórus előadásában élvezhették a nézők a Jancsi és Juliska meseoperát.

Rendező: Rusznyák Gábor
Vezényel: Vajda Gergely
Karvezető: Sándorfi Olga

Szereposztás:
Apa: Borka Ákos
Anya: Röser Orsolya Hajnalka
Jancsi: Molnár Anna
Juliska: Zemlényi Eszter
Banya: Meláth Andrea
Altató/Ébresztő manó: Nagy Zsófia
Visszahang/Mézeskalács gyerekek: Gyermekkórus
Jancsi és Juliska finálé az Agora Művelődési és Sportházban