Happening

Mindenkiből lehet Indiana Jones: izgalmas közösségi múltkutatás szakértők segítségével

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézettel, a Magyar Nemzeti Levéltárral és a települések közművelődési szakembereivel együttműködve országos Kutasd a múltad!-klubfoglalkozásokon ismerkedhetnek a lakosok településük történetével.

– Célunk az, hogy a közösség aki a mentor koordinálása mellett belevág ebbe a kalandba, később önállóan is tudjon akár helytörténeti, akár családtörténeti kutatást végezni, és a helyi értékekre alapozva egyéb formában is részt vegyen a közösség életében – mondta el érdeklődésünkre Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatója, a program főkoordinátora.

BÁRKI CSATLAKOZHAT

A 2023 decemberében indult rendezvénysorozaton a Magyar Nemzeti Levéltár vármegyei munkatársai segítik az izgalmas múltkutatást. A kollégák ismerik a közösségépítés nyelvezetét, érdekes, interaktív módon tartanak ismertetőt a családfa- és helytörténet tanulmányozásának rejtelmeiről.

Vas vármegyében jelenleg 10-15 település vesz részt a kalandos programon, csatlakozni folyamatosan lehet, a Nemzeti Művelődési Intézet kapcsolatot ápol a települések önkormányzataival, és megválasztható a program jellege, pl. a fiatal korosztály számára az “akkor és most”-fotók összeállítása a közkedvelt.

Dozmaton Bajzik Zsolt főlevéltáros mentorálása mellett zajlott a klubfoglalkozás, amire mi is betekintettünk.

Bajzik Zsolt főlevéltáros előadást tart a Dozmati Faluházban március 1-én

KÖTVÉNY, KERESZTLEVÉL, CSEMPÉSZETT MALACOK

A februári első foglalkozáson a levéltár létrejöttével, feladatával, tevékenységével és a családfakutatás alapjaival ismerkedtek meg a vendégek. Második alkalommal már helytörténetre vonatkozó források, érdekességek kerültek terítékre, digitalizált archív anyagok bemutatásával.

Szó esett többek között arról, hogy anno a paraszti gazdaságok jól fel voltak készülve a túlélésre, zöldségből és gyümölcsből étkezésre és takarmányozásra is jutott, szinte minden háznál tartottak szarvasmarhát és disznót.

Bajzik Zsolt gyűjtése révén láthattunk egy 1948-as biztosítási kötvényt, amelyben 6000 pengőre biztosították a dozmati tűzoltószertárat, előkerült egy 1935-ös egyházi iskolai beíratáshoz szükséges keresztlevél is, de volt vizsgálati jegyzőkönyv a helyi kocsmáros nem hiteles mérőeszközeiről, valamint csempészésről kiállított Tényleírások, miszerint 7-8 hetes malacokat akartak zsákokban Ausztriába vinni, ill. 2 kg száraz kalbászt.

Dozmati lakosok hallgatják Bajzik Zsolt előadását

A MUZSLA-FORRÁS BIZNISZ

A szélesebb körben ismert dozmati Muzsla-forrás mögött nem akármilyen sztori áll. Történt ugyanis, hogy 1900-ban bérleti szerződést kötöttek a forrás vizére, a bérlő palackozhatja és árusíthatja, azonban a falusiak kézi edényekkel továbbra is használhatják.

1903-ban díjat is kapott a forrás, a bérlő részvénytársaságot is akart alapítani, ez mégsem jött össze és 1912-ben le is mondott a bérleti jogról.

“Nem létezik, hogy nincs kép a palackról” – emlékezett vissza kutakodásaira Bajzik Zsolt, és a kitartó keresés meghozta gyümölcsét: a toronyi körjegyzőség szabályzatai között bukkant rá az anno Szt. János-forrás néven árusított muzslai víz üvegének az ábrájára.

Muzsla-forrás palackban, anno

HA ÖN IS KUTAKODNI SZERETNE

Állampolgári jogon akár kutatóként, akár vendégként látogatható a Levéltár. Személyes felkeresés előtt online regisztráció szükséges.

Segítségünkre vannak a múltkutatásban az erre szakosodott online portálok is, mint pl. a Hungaricana, az Adatbázisok Online, az Elektronikus Levéltári Portál, de hasznos információkhoz juthatunk a régi filmhiradókból is.

Aki kutatásra adja a fejét, számtalan helyen kell kell hogy keressen, de ezek egymással összefüggésben vannak. Nem mindegy az sem, hogyan keresünk, hiszen a keresett kifejezés helyesírása az idők folyamán megváltozhat, például Dozmat egyes archivált anyagokban Dozmáth néven szerepel.

“Közösségi foglalkozásaink célja a települések lappangó értékeinek felszínre hozása.”

Bajzik Zsolt

Nyitókép: keresztlevél 1935-ből