Happening

Ozi mester hagyatéka már száz éve őrködik a Tési-fennsík felett

Tés apró zsákfalu a Kelet-Bakonyban. Átmenőforgalma ugyan nincs, de célirányosan érkező vendégekből nem szenved hiányt, hiszen a Tési-fennsíkon magasodnak a Dunántúlon ritkaságszámba menő szélmalmok.

KÉZRŐL KÉZRE JÁR A KULCS

Autónkat a község amolyan Fő tér funkciót betöltő placcán hagyjuk és gyalogosan indulunk a Táncsics Mihály utca 20. számú házhoz. Eme porta kertvégéből közelíthető meg a két, ma már ipari műemlékként nyilvántartott szélmalom.

Középkorú házaspár fogad bennünket, a feleség már meséli is a malmok történetét, miközben férje hozza a hatalmas vaskulcsot, ami a malomajtót nyitja.

– Vigyék és nézzenek csak körül bent is – nyomja kezembe a zárnyitó eszközt -, aztán ha végeztek, zárják be maguk után és ha visszafelé jövet találkoznának újabb látogatókkal, legyenek szívesek átadni nekik a kulcsot.

HELT ÉS OZI

Végigsétálunk az udvaron, ahol egyébként szintén érdemes körbenézni, kézi mezőgazdasági eszközök és Cseszneki Ferenc uradalmi kovácsmester eredeti állapotában megőrzött kovácsműhelye kínál múltidéző csemegét.

Bár kissé ködös az idő, de a kert hátsó kerítésétől már látszódnak a malmok sziluettjei. 1840-ben épült a Helt-malom, Helt József bognármester volt az építtetője. Az 1950-es évek végéig őröltek itt gabonát, belső szerkezete ma is működőképes.

2024-ben ünnepli építésének 100. évfordulóját az Ozi-malom. Ozi János asztalosmester megrendelésére készítették 1924-ben. A malmok nyolcas vámra dolgoztak, vagyis száz kiló őrleményből 8 kiló illette a molnárt. Az őrlésről naplót vezettek.

KEDVEZŐ SZÉLVISZONYOK

Mindkét malom holland típusú. Zsindelytetőzetük forgott, a malomtörzsük köralaprajzú, háromszintes és kőből készült, meghajtószerkezetük a hatvitorlás szárny. Az őrlést a Helt-malomban két pár kő, az Ozi-malomban egy pár kő végezte.

Többféle gabonát is daráltak. Ha kedvezett a szélviszony, megesett hogy napi négy mázsa őrlemény készült.

A malmok hétfő kivételével naponta reggel 9 és délután 16 óra között látogathatók. Felnőtt belépődíj 300 forint. Gyermek-és nyugdíjasjegy 200 forint. Csoportoknak 15 főtől fejenként 200 forint. Négy éves kor alatt ingyenes.

Malom belső szerkezete