Happening

Tánc, zene, ritmus, láz: szakmai nap parádés produkciókkal

Az ELTE PPK szombathelyi Sporttudományi Intézete tartott szakmai napot április 23-án az egyetem Dísztermében.

Kezdésként az ELTE-SEK cheerleading csapata fergetes produkcióval hozta lendületbe a reggelt. A három éve alakult csoport a csinos pomponlányokon túl versenysportot is képvisel, egyetemi megmérettetésekre járnak, céljuk a saját ütemben fejlődés.

– A mozgás egyre nagyobb területeken szippantja be Önöket, ezen a szakmai napon az előadásokkal, beszélgetésekkel közelebb kerülünk a témához és talán a kevésbé táncoslábúak is megváltoztatják véleményüket a tánccal kapcsolatban – fogalmazott köszöntőjében H. Ekler Judit intézetigazgató.

“AMI MOZGÁS SZÉP, AZ ANATÓMIAILAG HELYES”

Az immár hagyományos rendezvényen kerekasztal-beszélgetésre invitálták a népszerű helyi táncegyesületek vezetőit és meghívott vendégként Sum Anikó nívódíjas táncpedagógus, gyógytornász tartott előadást.

Sum Anikó 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet.

2011-ben a Táncpedagógusok Országos Szövetsége az amatőr táncművészeti mozgalom területén kifejtett szakmai munkássága elismeréséül Jubileumi Oklevéllel tüntette ki.

2018-ban Táncoktatásért díjban részesült.

Többszörös nívódíjas koreográfus, az UniverSum Táncművészeti Stúdió alapítója.

Mottója: “Ami mozgás szép, az anatómiailag helyes.”

TÁNC ÉS GYÓGYTORNA EGY TŐRŐL FAKAD

Anikó – ahogyan ő említi: “amióta az eszemet tudom”, gyermekkora óta táncol. Este, amikor a szülei már aludtak, ő felkelt, bekapcsolta a rádiót és a sötétben táncolt. Anno nehezen lehetett bejutni mesterhez, így a “szobán kívüli” táncot kezdetben a néptáncolás jelentette számára.

– Orvosnak készültem – mesélte Anikó -, de nem vettek fel az orvosira, így gyógytornásznak mentem. A tanulás minden szavát habzsoltam, azt gondolom, hogy a jó előadók önkéntelenül is képesek tudást átadni.

Dévény Anna vezető gyógytornász mellett tanulta meg azt a nem hagyományos technikát, amely a spirál karkörzéssel kezelte a beteget, és Berczik Sári nénitől, a neves mozdulatművésztől pedig olyan dőlési ismereteket sajátított el, amik a mai koreográfiában is megállnák a helyüket.

Tánc és gyógytorna egy tőről fakad, és ez a felismerés aztán meghatározta az egész életemet – magyarázta Sum Anikó.

KARUNK A FÉL HÁTUNK

Anikó elvégezte a táncpedagógus képzést is, fontosnak tartotta, hogy ötvözze a gyógyítást a tánccal és a pedagógiával. Tizenkét évig heti kétszer Bécsbe járt a nemzetközi tánchetekre, hogy külföldi táncművészek mozgásait tanulja. Szerinte a nagy mesterek stílusa messziről felismerhető a koreográfiában.

Karunk a fél hátunk, a karok használata a mozgás, a tánc során az érzelmek kifejezésének látványos eleme.

Anikó kedvence a Limón-technika. Lendülésekkel, gördülésekkel, a test súlyának használatával visz szabadságot a táncba. Ebben a stílusban ő maga is koreografált táncjátékot, a Paradicsom leigázása címmel.

– Ő a lányom – súgta Anikó a videórészlet lejátszása közben és a táncjelenet egyik résztvevőjére mutatott.

“FÖLDES” GYAKORLATOK

Sum Anikó növendékei között óvodások és nyugdíjasok is vannak. Véleménye szerint az idősebb generációval a “földes”, vagyis a padlón gyakorolt mozdulatok nem fekvést, hanem hátunkra gördülést jelentenek.

Elhangzott az ominózus mondat is: “Ami mozgás szép és esztétikus, az anatómiailag korrekt.”

Sum Anikó, nívódíjas táncpedagógus, gyógytornász előadása az ELTE-SEK Dísztermében

MINDEN MOZGÁS LÉNYEGE: ÖRÖM

A szakmai napon kerekasztal-beszélgetésre érkeztek Szombathely neves táncegyesületeinek vezetői, akik életútjukról és a mozgás, a tánc napjainkban betöltött szerepéről beszélgettek.

Molnár Nóra (Galaxy Akrobatikus Rock & Roll Klub), Bangó Mária “Mira” (Mira Orient Art), Tóth Gábor (Energy Dance Team) , Molnár Péter (ELTE-SEK Szökős Néptáncegyüttes) és Sum Anikó valamennyien egyetértettek abban, hogy a tánc, mint szakma, egy küldetés, és minden mozgás lényege az örömszerzés.

A megmérettetések előbbre viszik ezt a művészeti ágat is, és a táncra történő beiratkozások sarkalatos pontja, hogy az ember higgyen magában. Akiket megérint a tánc szele, bizony az életük részévé válik, és bár tánc nélkül is lehet élni, de nem érdemes.

A beszélgetések között a táncstúdiók tagjai fergeteges produkciókkal szórakoztatták a közönséget. Volt rock&roll, hip-hop, olájos népi tánc, orientális tánc, nem hagyták unatkozni a nagyérdeműt a szakmai napon.

További videók megtekintése itt.

“Ha van bennünk indíttatás az esztétikus mozgásra, 80 éves kor felett is lehet táncolni.”

Sum Anikó

Nyitókép: ELTE-SEK cheerleading csapatának bemutatója az egyetem Dísztermében 2024. április 23-án, a Sporttudományi Intézet szakmai napján